Големите усмивки Приключения

Наръчник за оцеляване по време на детско парти – за неродители

Детско парти

Две са изпитанията пред дългогодишното приятелство, когато на един – двама от компанията им се родят деца. Едното е купуването на подаръци за детето, другото е присъствието на детски партита. Това са двете събития, които могат да сринат психически приятеля без деца, който пък без да иска може дълбоко да нарани чувствата на приятеля родител. Шегувам се, разбира се – рядко се стига до такива крайности, но е възможно.

Затова, неродители, които обичате приятелите си – приемете предизвикателството! Наръчникът „Как да избера подарък за детето на приятели“ ще ви помогне да се справите с препятствие номер едно. Днешната статия ще ви даде съвети и идеи как да минете невредими и с усмивка през мелачката, наречена детско парти. И така, започваме…

1. Настройте се предварително, че няма да е тихо и ще ви е трудно да водите разговори на високо интелектуални теми или да обсъждате кой къде се е напил снощи

Децата пищят, крещят, смеят се високо, пеят, въобще – шумни са и това е прекрасно. На тяхната възраст вие сте били също толкова шумни за околните. А онази вечер, като бяхте на среща на колегите от университета, пак само вашите гласове се чуваха в заведението и хиленето ви пречеше на всички. Така че, приемете го – ще изкарате два – три часа на високи децибели. Ако отидете с такава нагласа, ще откриете, че детското крещене и пищене не ви дразни.

Помнете също, че отивате на детски рожден ден, не на сбирка на клуба на анонимните философи или на махмурлийска сбирка след рок концерт. Да, родителите на рожденика – вашите приятели, както и родителите на гостенчетата, не са нито глупави, нито необразовани, нито пък са върли въздържатели. Само че в момента имат други приоритети и е нормално да обсъждат тях. Знам колко досадно може да бъде това, както и че ще ви е трудно да се включите. Но имате цели три варианта за справяне със ситуацията:

• опитвате все пак да насочите разговора към теми, по които могат да се включат всички или повечето гости (тези хора са ви приятели, не ми казвайте, че не знаете как да го направите);
• стоите си кротко с бира или сок (ако в парти центъра не сервират алкохол, което е малко вероятно) в ръка и не се опитвате да се включите в разговора. Наблюдавате хората, радвате се, че вас още не ви тресат техните проблеми или пък си представяте какво ще е, когато и вие станете родители;
• отивате при децата.

Отидете при децата

Снимка: pixabay.com

2. Ако ви е скучно в компанията на родителите, отидете при децата

Знам, знам – това ви се струва много крайна мярка. Но ако горните два метода за прекарване на един детски рожден ден не помагат, играйте ва банк и пробвайте този. Честно, прекарването е незабравимо. Първите пет минути, в които пърхате наоколо заедно с хлапетата, помагате им да се качат в замъка, да слязат от замъка, да хвърлят топка в плетен кош и подобни ще се чувствате малко странно. После изобщо няма да ви пука – ще тичате, ще скачате, ще носите по едно хлапе във всяка ръка, ще измисляте приключения и изобщо няма да разберете как са минали два часа. Да откриете, че нито сте толкова възрастни, нито сте толкова важни, достолепни и куул, колкото сте си мислели е страхотно. Просто, защото на мястото на всичките ви заблуди и превземки се е наместило нещо много по-хубаво – осъзнаването, че все още сте хлапе.

3. Вземете участие в организацията на партито

Истината е, че децата и техните родители не са скучни, глупави, шумни или ужасни. Истината е, че вие се чувствате аут от тяхната игра, не участвате достатъчно, уж вашите приятели са ви приятели, обаче вече не си споделяте всичко. Усещането, че сте само наблюдател в тези моменти може да бъде много гадно. Но пак от вас зависи да се справите с него. Поискайте да се включите в организацията на партито. Инициативността ви ще бъде приета с радост и благодарност, дори да няма с какво толкова да помогнете. Защото вашите приятели също усещат, че вече не си споделяте всичко и се отдалечавате едни от други. Помогнете за украсата на дома, ако партито ще е в домашна обстановка. Предложете да посрещате гостите, да взимате палтата, да настанявате родителите в хола, а мъниците в детската или в градината. Играйте с хлапетата, носете чиниите с тортата, помогнете с отсервирането и почистването. С учудване ще установите, че тези простички неща, които по принцип не обичате да правите, сега ви карат да се чувствате добре, да усещате, че отново сте приятели с вашите приятели, ще искате партито да мине страхотно.

И така, обобщавам: настройте се предварително, че отивате на детско парти; общувайте с родителите по теми, които вълнуват всички ви или се освободете от задръжките, претенциите и измамните представи, които имате за себе си и играйте с децата. Станете част от партито като помогнете за организацията му.

Честно, ще ви хареса. А вашите приятели ще са супер щастливи, че споделяте щастието им. Действайте!

Снимка на корицата: pixabay.com