Искаме бебе Плюс 1

Д-р Здравка Велева: Стресът влияе силно негативно върху репродуктивното здраве сред двата пола

Стресът се отразява сериозно върху репродуктивното здраве сред двата пола. Това каза в интервю за БТА гинекологът д-р Здравка Велева. Тя работи в Университета на Хелзинки, Финландия и е координатор на Групата по качество и безопасност към Европейското общество по стерилитет и ембриология. Трудно е да се проведат научни изследвания точно в каква степен се отразява стресът върху нас, защото нямаме надеждни критерии, за да отбележим кой е в стрес и кой не, кой как възприема и реагира в определена ситуация и дали тя е стресова, добави лекарят. Понякога човек си мисли, че всичко му е наред, но години след това, ако се замисли за вече отминала ситуация или случка от живота му, може да се окаже, че е бил в хроничен стрес, но не го е забелязвал. Не можем надеждно да измерим отражението на стреса, нито точно да определим какви интервенции биха довели до премахването или намаляването на нивото му, така че да го препоръчваме на всички. Ние, гинеколозите, препоръчваме две неща, които са свързани с намаляването на нивата на стреса – качествен сън, и, доколкото е възможно, регулиран цикъл на работа и почивка. Човек трябва да се опита да отдели достатъчно много време, за да се наспива през нощта, напомни д-р Велева. По думите ѝ здравословният сън, макар и за всеки да е различно, обикновено е 7-8 часа, но не повече. Необходимо е хората да имат достатъчно дълги отпуски, за да могат да си починат.

Влошаване на репродуктивното здраве

Освен стресът, тютюнопушене, прием на анаболи, проблеми, свързани с функцията на маточните тръби, проблеми с овулацията, нередовен или липсващ менструален цикъл, поликистозни яйчници, ендометриоза, миоми и полипи са другите фактори, влияещи негативно върху репродуктивното здраве, посочи още д-р Велева. Наднорменото тегло също би могло да бъде рисков фактор за поява на репродуктивни проблеми, допълни тя. Причините за безплодие сред двойките са едни и същи във всички страни, посочи още д-р Велева. Всяка шества двойка в ЕС има репродуктивни проблеми, каза още д-р Велева и уточни, че честотата на безплодието в различните държави от ЕС е сходна.

Цигари и алкохол сред младите хора във Финландия

Във Финландия тютюнопушенето е все по-малко модерно и все по-малко хора пушат. Два са факторите, които отказват хората да пушат – много високата цена на цигарите и здравната политика на страната, допълни д-р Велева. По думите ѝ всеки, който спре да пуши, се оказва с немалък резерв от спестени пари. Във Финландия се пуши вейп, които са доста вредни, и се надявам в скоро време да бъде ограничена продажбата им, допълни тя.

Младите финландци пият, но консумацията на алкохол сред младежите е намаляла силно след 2000 г. До неотдавна алкохол се продаваше само и единствено в държавните магазини. В Лапландия, например, която е три пъти по-голяма от територията на България, допреди десетина години имаше само два-три магазина за алкохол. Въпреки това консумацията на алкохол сред младите финландци е на средното за Европа ниво, подобно на това в Италия, и по-ниска от консумацията на алкохол в България, посочи още тя.

Има много големи разлики сред хората във Финландия, живеещи в големите и в малките градове, както и сред живеещите на север и на юг. В северната част на Финландия е много по-тъмно през зимата, припомни д-р Велева. По думите ѝ темата за алкохола присъства в разговорите почти винаги, но това не означава, че хората непрекъснато пият. Живеещите в Северна Финландия са по-резервирани към непознати, изключително точни са, когато поемат ангажимент, и са много по-честни. Пунктуалността им се изразява в точността, с която изпълняват ангажиментите си и планират съвестно работата си. Дадената от тях дума има сила на договор. Южна Финландия е много по-подобна на Европа с откритостта към други култури и гастрономия, но въобще пунктуалността на финландците е пословична и е основна национална черта, добави д-р Велева.

Наследяване на репродуктивен проблем

Поликистозните яйчници или ендометриозата не се унаследяват на сто процента. Има родове, в които немалка част от жените или мъжете имат репродуктивни проблеми, но обикновено това, че едно дете е заченато инвитро, не означава, че самото дете би имало репродуктивни проблеми след време, каза д-р Велева. По думите ѝ сред децата, заченати инвитро, може би имат по-голяма честота на репродуктивни проблеми, но рискът е малко по-висок, а не много по-висок в сравнение с останалите деца.

Има репродуктивни проблеми, които не се влияят от начина на живот, посочи още д-р Велева. Здравословният начин на живот не е гаранция, че човек няма да има репродуктивни проблеми, а когато към тях се добави и напредналата възраст, тогава честотата се повишава.

Здравно образование сред децата във Финландия

Децата още в детската градина се обучават сами да търсят информация от интернет и те се справят да намират сами това, което ги интересува. В училищата се отделя голямо внимание на проверяване на истинността на информацията в интернет и на откриването на фалшиви новини. В учебниците по здравно образование за 7-9 клас има снимки на весели и щастливи тийнейджъри, няма сложни графики, а информацията е поднесена по максимално лесен за разбиране начин. В практиката си забелязвам, че младите жени знаят много за функциите на човешкото тяло и изключително много се интересуват от репродуктивните си възможности, особено жените, които искат да направят кариера, допълни д-р Велева. По думите Ѝ младите жени много държат да знаят какво е състоянието на тялото им и дали начинът, по който живеят, е вреден за репродуктивното им здраве.

Във Финландия средната възраст за първо раждане е 30-35 г.

Средната възраст за раждане на първо дете сред финландките е 30 г. Това е малко по-напреднала възраст, отколкото преди сто години, но ние не сме хората, които да казваме кой кога трябва да роди. По-лесно е да се роди на по-млади години, но в сегашния живот повечето хора продължават да учат и след завършване на средното си или висшето си образование. В Хелзинки е много голяма концентрацията на високообразовани хора и съответно средната възраст на родилките е по-висока, добави д-р Велева.

Финландците много активно спортуват, каза още д-р Велева. Повечето мъже имат много добри познания за вредното действие на анаболните стероиди, както и на хранителните добавки за нарастването на мускулна маса, които се рекламират. Във Финландия хората са по-спокойни, посочи още тя. От историческа гледна точка в миналото те са живели в малки населени места, много отдалечени един от друг, което е научило хората да ценят тишината, да са упорити, да се справят сами с всякакви трудности, както и да се уважават взаимно. Вероятно това е основната причина за спокойствието на северните народи, допълни тя. БТА