Идеи и находки Полезното и Приятното

Как да избера подарък за детето на приятели

Как да избера подарък за детето

Едно е да избираш подарък за приятел, друго е да избираш подарък за детето му. Трето и четвърто е да се спреш на нещо, което да се хареса и на родителя, и на отрочето. Пето и шесто е това нещо да е по джоба ти.

Въобще, когато нямаш деца, не си наясно с нуждите на майките и татковците, не си чувал за Бакуган, звездни рейнджъри и нямаш идея нито откъде, нито какво да вземеш за подарък за първо посещение на бебето, погача, прощъпулник, детски рожден ден или друг, важен за хлапето празник. Спокойствие и само спокойствие!
Вместо да бършете студена пот от челото си и да си сипвате още едно малко, докато тънете в догадки къде във вашия град има магазин за детски неща, подходете разумно към проблема.

1. Разучете какво се подарява за конкретния повод
В някои случаи е прието да се носят конкретни подаръци – дрехи, обувки, определени играчки.

Ако ходите на погача, вземете бебешки дрешки или играчка. Това поне е лесно. Намирате в интернет магазин за бебешки дрешки и играчки, отивате на място, казвате колко голямо е детето, какъв бюджет за подарък имате и чакате продавачката да свърши останалото.

Поканили са ви на прощъпулник? Подарете на мъника обувки или играчка, която се бута, дърпа, въобще с която може да се забавлява докато ходи.

2. Попитайте родителите директно какво да купите
Ако не сте много сигурни какъв подарък да купите на хлапето, най-добре е да питате родителите му. Няма нищо лошо и срамно в това. Напротив, ще ви бъдат благодарни, че ще им спестите още няколко пищящи и светкащи играчки, 3 – 4 шоколада с ядки, към които хлапето е алергично и разни други безполезни вещи.

Една от приятелките ми, майка на бебе на седмица и половина, ми каза вчера: „Сега ако ме пита някой какво искам за подарък на бебето, ще кажа памперси. Не знаех, че толкова бързо се изпаряват. Не ми трябват дрешки, не ми трябват играчки, трябват ми памперси!“

Има родители, които държат децата им да си играят само с дървени играчки. Има други, които не искат дъщерите им да получават розови куклени къщи от пластмаса или държат детето да не зърва дори шоколад, шоколадови яйца и бонбони.

За да ви е мирна главата и да са доволни всички, питайте предварително и директно. Без намеци, без заобикалки: „Моля те, улесни ме, кажи какъв подарък да взема на твоето хлапе?“

3. Питайте родителите за интересите на децата им
Ако хлапето на вашите приятели вече не е бебе, а е на преклонната възраст от 3 – 4 годинки, че и нагоре, можете да подходите и по друг начин.
Попитайте майка му и баща му не какво да купите, а какво харесва детето, какви са му интересите, навиците. Така всички ще са доволни. Родителите, че сте проявили внимание и че могат да говорят за своя мъник. Вие, че можете да купите нещо по-интересно за вас самите от памперси и ританки. Детето, че получава подарък, който наистина му харесва, а не чорапи и пуловер.

Внимание! Задължително разпитайте и двамата родители, за да сте сигурни, че версиите им съвпадат. Наскоро бяхме на гости на наши познати в Кьолн. Жената е българка, мъжът германец, имат две деца, момче на 5 и момиче на 9 години.

– Какво да купя на младия господин? – питам аз.
– Нещо свързано с футбол – отговаря баща му.
– А на госпожицата?
– Книга.

Добре. Младежът получава футболен екип, а момата получава книжка с красиви илюстрации и много текст, разбира се на български. При което се оказва, че тя български разбира и говори, но не чете. Конфуз за гостите, за таткото и разочарование за момиченцето.
Вярно, може да се научи да чете на български и книжката с примамливи илюстрации е добър повод, но пък текстът е много. За такава ситуация щеше да е по-добре книжката да е друга.

За да спестите на всички неприятното усещане, просто питайте и майката, и таткото преди да купувате каквото и да било.

4. Говорете си с детето

Говорете си с детето

Снимка: pixabay.com

Когато е попораснало – след 5 – 6-годишна възраст – най-добре ще изберете подарък на детето, ако го познавате. Нали е хлапе на ваши приятели, сприятелете се с него. Разберете какво обича да прави, какви въпроси го тревожат, къде са любимите му места за разходка. Попитайте го какво би си пожелало от златната рибка, ако я хване. Въобще, пуснете разузнаването в ход.
Имате и още два варианта.

Първият е да излезете с хлапето на разходка – родителите му ще са ви благодарни, сигурна съм – и да го оставите само да си избере подарък.

Вторият е да отидете заедно на кино, на зоологическа градина, на картинг, въобще да прекарате няколко весели часа в правене на лудории. По-хубав подарък от това едва ли някой може да измисли за дете.

Снимка на корицата: pixabay.com