Плюс 1 Чакаме бебе

Клинични изпитвания на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да започнат тази година

бебе инкубатор

Използването на изкуствена матка за преждевременно родени деца може да започне още тази година, след като 300 изпитания с агнета бяха успешни, съобщи в. „Дейли мейл“. 

Създателите на изкуствената матка се надяват да получат разрешение за изпитания при хора. Тя би помогнала на бебета, родени преди 28-ата седмица.

Екип от Детската болница във Филаделфия успешно тества изкуствената матка с недоносени агнета, като установи, че животните „отварят очи, стават по-активни, имат видимо нормални дихателни и гълтателни движения“, докато са в нея.

Основната причина, поради която половината от недоносените бебета не оцеляват, е, че белите им дробове не са напълно развити поради преждевременното раждане и те трудно преминават от дишане в околоплодната течност към дишане на въздух. 

Екипът провежда 300 успешни теста, като установява, че животните имат нормално развитие на мозъка и стабилно хранене, сякаш се хранят от майка си.

Американското управление по хранителните продукти и лекарствата се е срещнало с експерти, за да обсъди следващите стъпки за въвеждане на изкуствената матка, наречена EXTEND, с изпитвания върху хора. Очаква се да обяви решението си тази година.

Изкуствената матка работи, като пъпната връв на плода се свързва с апарат, който насища кръвта с кислород и я насочва към торба с течност, имитирайки утробата и позволявайки на бебето да диша и да поглъща амниотична течност, както е при развитието му в матката.

Емили Партридж и нейният екип в болницата използват агнета, тъй като по-голямата част от знанията за развитието на човешкия ембрион са получени от тези животни, включително за кръвообращението на плода и етапите от развитието му.

Използваните агнета да родени между 106-ия и 113-ия ден – биологичен еквивалент на 23-24 седмичен човешки ембрион. Гестационният период при овцете е 152 дни. 

Изследванията на черния дроб и мозъчния растеж на агнетата в изкуствената матка са били положителни. 

„Животните показаха нормално или засилено движение, цикли на сън и будуване, дишане и преглъщане и изглежда се чувстваха удобно и не в стрес“, обясниха учените. 

Алън Флейк, един от разработчиците на изкуствената матка, уточни, че тя не е предназначена да замени напълно бременността. БТАhttps://www.bta.bg/bg/news/lik/596525-klinichni-izpitvaniya-na-izkustvena-matka-za-prezhdevremenno-rodeni-detsa-mozhe-