Искаме бебе Плюс 1

Звъни ли биологичният часовник на мъжете с аларма „Искам бебе!“

Биологичният часовник на мъжете

Всички размисли и страсти в тази статия се основават на разговорите с десетима мъже на различна възраст, с различни професии, стандарт на живот и дори сексуална ориентация (да, някои гей мъже също искат деца).

Основните въпроси, които им зададох бяха

• Кога вашият биологичен часовник започва да цъка в ритъма на песента „Искам бебе!“?
• Случва ли се това изобщо?
• По какви причини и кога мъжът решава, че ето сега иска да има деца?

Ето ги и отговорите

Девет от десетимата ми познати мъже отговориха, че според тях биологичният им часовник няма фабрично включена мелодия на име „Искам бебе!“

Четирима казаха, че вече са готови да си я инсталират допълнително в следващите месеци. Те са и най-възрастните, с които обсъждах темата – 38 – 39 годишни. Твърдят обаче, че не биологичният им часовник е причината да се замислят сериозно за дете и да се заемат с бебеправене. Просто моментът им се струва подходящ. Имат стабилни доходи, постигнали са част от професионалните си цели и могат да отделят време и за други неща. Освен това биологичният часовник на партньорките им вече цъка за двама и ако искат да продължат щастливото си съвместно съжителство, най-добре е да свикнат с мисълта, че ще стават трима и да пристъпят към действия.

Време да ставам родител

Снимка: pixabay.com

Не можем да наречем тяхното решение точно „биологичният часовник алармира, че вече ми е време да ставам родител“. Решението се дължи по-скоро на сбор от фактори, в които възрастта и естественото желание за дете не играят чак толкова голяма роля.

Един от всички призна, че винаги е бил готов за семейство. Това иска – добра жена, за която да се грижи и деца. По-скоро три отколкото две, но засега ще се радва и на едно, човек все трябва да започне отнякъде. Проблемът е, че приятелката му още не е навита.

Но да се върнем на деветимата – по-често срещаният случай. Забележете, те са далеч от мисълта, че никога няма да имат деца, напротив! Дори много искат! Само че не сега, а после. За петима от тях наследниците ще дойдат на бял свят някъде в неясното, далечно и щастливо бъдеще. Но сега е още рано. Има да се пътешества, да се работи, да се прави кариера, да се изкарват пари, да се излиза с приятели и да се блаженства на дивана пред телевизора в неделя. Като ги попитам кога по-конкретно смятат, че може да им се прииска да имат деца, отговарят, че това е решение, което не може да се вземе импулсивно, трябва да се обмисли. Твърдение, вярно в основата си, но и добър повод да се измъкват от конкретен отговор години наред. И да обмислят, да обмислят.

Трима от тези петима мъже, които някой ден, но не скоро!, все пак искат да станат бащи ми споделиха, след като изпихме прилично количество алкохол, че ги е страх. От какво ли? В общи линии причините бяха следните:

• ще имат твърде много отговорности и животът им ще се промени необратимо по начин, който може да не им хареса;
• любимата жена ще спре да им обръща внимание;
• може да не се справят, да не са добри бащи.

Нормални страхове, не мислите ли? Те ми помогнаха да си подредя пъзела.

Обобщение

При мъжете, или поне при повечето, искането на бебе не се появява като спонтанно желание, то е процес. Техните хормони не ги блъскат с боксова ръкавица, за да ги тласнат към размножаване. Господата имат нужда да свикнат с мисълта за дете, да се преборят със страховете си. Чак след това са готови да не скачат като ужилени всеки път, когато партньорката им заговори за потомство.

Ако чакате любимият ви да се събуди една сутрин и да каже: „А бе защо не си направим бебе!“, може и доста да почакате. Не че няма такива мъже, статистически обаче вероятността вашият да е от тях е много малка. Мъжкият биологичен часовник е с други фабрични настройки. Затова, дами, най-добре е да научите как можете да хакнете системата. Тази статия вероятно ще ви даде идеи: „Той каза „после“ или какво да правя, ако съм на 35 и партньорът ми още не иска дете“.

Снимка на корицата: pixabay.com