Искаме бебе Плюс 1

Проф. Петя Цветкова: Препоръчително е след 18 мъжете да уточнят състоянието на оплодителната си способност

Баща

Препоръчително е след 18-годишна възраст, мъжете да посетят андрологичен кабинет и да уточнят състоянието на оплодителната си способност. Това е рутинно изследване и e първа стъпка в диагностичния алгоритъм при установяването на някакви репродуктивни проблеми, и ако има такива, трябва да се проведе лечение, за да не се стига след време до инвитро процедури. Това каза за БТА проф. д-р Петя Цветкова, учен в областта на мъжкия стерилитет. Тя работи в Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) – Бургас и е преподавател по физиология в Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

По думите й мъжете обикновено идват в кабинета след като в продължение на години при двойката няма поява на дете. „Започва се лечение, което понякога е един много дълъг процес и се губи страшно много време. Представете си това каква психологическа драма е. Затова призовавам и другите специалисти, както насочват момичетата след първия цикъл да посетят гинекологичния кабинет, така да насочват и момчетата за посещение при андролог – те като бъдещи мъже и бащи също да вземат мерки и да установят има ли, няма ли проблем и да се започне навременен лечебен процес“, каза проф. Цветкова.

Съветът й към всички двойки с проблеми е изследването първо да започне от мъжа, с една спермограма. „Това изследване е бързо, неинвазивно и щадящо, включително и финансово. Едва след като се провери мъжкия фактор, може да се започне с изследванията на жената, които са много по-скъпи и сложни“, коментира специалистът.

В УМБАЛ-Бургас работи високотехнологична апаратура за компютърно асистиран спермален анализ – CASA. С помощта на камера, специализиран софтуер заснема много зрителни полета и се прави детайлна оценка на мъжката полова клетка. Освен подвижността и концентрацията на сперматозоидите в семенната течност, се оценява тяхната морфология, жизненост, наличието на ДНК-фрагментация. Това позволява да се направи цялостна и изчерпателна оценка на оплодителната способност на пациента, включително чрез графики и визуален материал, което води до поставяне на точна диагноза и последващо адекватно лечение.

Проф. Цветкова смята, че навременното раждане е важно, тъй като при жените съществува физиологична и биологична граница. Един мъж може и на 70 години да стане баща, но тук също има една уловка – колкото е по-напред възрастта, по-често се наблюдават полови клетки с различни морфологични проблеми. За да има едно нормално оплождане, доносване на бременността, живо раждане на едно бебе, от страна на мъжа, е необходимо да има зряла клетка, зрял сперматозоид, който да носи подходящата генетична информация, обясни проф. Цветкова.

Тя има повече от 200 научни публикации в областта на мъжкото репродуктивно здраве. Автор е на книги и научни ръководства за връзката между мъжкото безплодие и определени заболявания – вродени заболявания на мъжката полова система, възпалителни заболявания на простатната жлеза, клинични и биологични фактори, влияещи върху репродуктивния процес на мъжа. Целият ѝ професионален път е посветен на изследвания в областта на мъжкия стерилитет, а преди да вземе решение да се премести окончателно в Бургас, е била професор в Българската академия на науките. източник: БТА