Плюс 1 Чакаме бебе

Странни симптоми на бременността, за които може би не знаете

Бременността може да причини странни неща на тялото ви.

Всеки знае, че е възможно да имате сутрешно гадене или да изпитвате странен апетит. Но знаехте ли, че могат да се променят вкусовите ви рецептори или да усещате болка около пъпа?

Това са само няколко по-редки, но все пак напълно нормални симптоми на бременността.

Д-р Робин Хорсейгър-Борер разказва от собствения си опит за тях.

 

Промени във вкусовите рецептори

През целия си живот съм бил голям фен на кафето. Но веднага след като забременях с моите близнаци, кафето миришеше и – още по-лошо – на вкус беше ужасно. Дори не можех да си помисля да пия кафе, без да ми прилошее. И така, в разгара на други симптоми на бременността, прекарах няколко седмици в борба с главоболие, дължащо се на спирането на кофеина.

Дисгеузията или промяната във вашето усещане за вкус по време на бременност вероятно се причинява от хормоните на бременността. Това може да ви накара да намразите храна, която обикновено обичате, или да се насладите на храни, които обикновено не харесвате. Понякога може да причини кисел или метален вкус в устата ви, дори ако не ядете нищо.

Въпреки че не можете да направите много за дисгеузията по време на бременност, можете да опитате следните трикове:

  • Яжте каквото можете. Не се чувствайте зле, ако трябва да избягвате определени храни.
  • Премахнете този метален вкус с киселини като цитрусови сокове, лимонада или храни, мариновани в оцет.
  • Измийте езика си заедно със зъбите и изплакнете с мек разтвор на сол или сода за хляб.

Преди всичко не се притеснявайте. Няма да мразите завинаги храните, които сте обичали. Дисгеузията е най-честа през първия триместър. Когато хормоните ви започнат да се нормализират през втория триместър, вкусовите ви рецептори би трябвало да се нормализират.

Въпреки това, ако сте като мен, може да продължи, докато не родите. Сутринта след цезаровото ми сечение подносът ми за закуска включваше чаша черно кафе – миришеше и имаше прекрасен вкус!

 

Болка около пъпа

Имах късмета да не го изпитам, но много от моите пациенти се оплакват. Виждала съм жени наистина да треперят, когато преместя сондата над пъпа по време на ултразвук. Болката може да бъде доста силна.

Няма една причина за тази болка, но обикновено се дължи на промените, през които тялото ви преминава. Кожата и мускулите ви се разтягат и матката ви може да притиска пъпа. Всъщност, докато матката ви расте, може един ден да откриете, че вашият „вътрешен“ пъп вече е „външен“! Не се притеснявайте, ще станете „вътрешен“ отново около шест седмици след раждането.

Болката в пъпа ви може да се появява и изчезва през цялата бременност, но трябва да отшуми след раждането. Опитайте се да намалите напрежението върху корема си, като спите настрани и носите поддържащ колан.

Ако болката е придружена от треска, повръщане, спазми или кървене, незабавно посетете вашия лекар, за да изключите херния или друго медицинско състояние.

Източник: UTSouthwestern Medical Center