Искаме бебе Плюс 1

Д-р Донка Узунова: 28 години е средната възраст за първо раждане в страната

Д-р Донка Узунова: 28 години е средната възраст за първо раждане в страната

Д-р Донка Узунова, (председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология и началник на неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ „Шейново) заяви, че ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната. През 2017 г. ражданията са били 64 359, а през 2018-та броят на ражданията в страната вече е под 60 000, като се наблюдава промяна в съотношението между половете – преобладават момчетата. Тази тенденция е свързана с планирането на бременностите и тяхната диагностика, в което е включен и избор на пола на бебето, като се предпочитат момчетата.

28 години е средната възраст за първо раждане в страната, като това е все още близко до естествения фертилитет, каза още експертът. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

„Изразено е намален броят на децата с вродени малформации, поради подобрената и добре развита пренатална диагностика – генетични тестове, фетална морфология. Такива почти не се раждат, а когато се запази бременността, сме подготвени с каква патология ще се срещнем и съответно с протокола за действие, което подобрява оцеляемостта на тези деца. “, заяви д-р Узунова.

„Процентът на родените с проблеми деца е близък до световната тенденция и обхваща между 10 и 12% от родените в болницата деца. Най-голям процент от заболяванията се падат на болестите на дихателната система, дължащи се на недоносеност и оттам незрелост на дихателната тъкан, което наричаме респираторен дистрес синдром. Под 1% са вродените аномалии“, коментира още тя. източник: БТА; снимка: pixabay