Имаме бебе Плюс 1

Кога ще проходи бебето ми?

бебе дете

Кога прохождат бебетата?

Прохождането за първи път е един от многото вълнуващи и запомнящи се етапи в развитието на вашето дете. Вашето бебе се подготвя да проходи от най-ранна възраст. Цялото търкаляне, сядане, пълзене и изправяне ще кулминира в най-новото приключение на вашето бебе: първите стъпки.

Бебетата обикновено започват да ходят някъде между 10 и 18 месеца след раждането. Преди да проходят, бебетата обикновено са пълзяли (между 7 и 12 месеца) и са се придърпвали, за да се изправят (обикновено на възраст между 9 и 12 месеца).

 

Как моето бебе развива умения за ходене?

За да ходи, вашето бебе трябва да е развило много умения, включително баланс, координация, изправяне и да може да премества телесното си тегло от единия крак на другия.

Всяко ново умение, което вашето бебе развива, се основава на предишните умения, които вече е научило. С порастването на вашето бебе уменията, които усвоява, стават все по-сложни.

Докато бебето ви е заето да пълзи и да се изправя, след това да се движи между мебелите, то изгражда мускулна сила. Също така развива умения като баланс и координация, които са необходими за ходене и по-късно за бягане.

След като вашето бебе започне да ходи, то продължава този процес. Може да се преместят от седнало положение в изправено положение и обратно, ходене и след това клякане, за да играят. Всички тези дейности също помагат за укрепване на мускулите и баланса. Те ще продължат да практикуват и експериментират, за да подобрят уменията си за ходене. Възможно е да започнат да ходят в различни посоки, по различни повърхности и докато носят големи играчки.

 

Какво мога да направя, за да помогна на бебето си да проходи?

Можете да помогнете най-много, като осигурите подкрепяща физическа и социална среда и възможности за практикуване на ходенето.

Ето някои общи съвети за подпомагане на вашето бебе на този етап:

  • Играйте заедно — да бъдете със или близо до детето си, когато изследва, му помага да се чувства безопасно и изгражда увереността му.
  • Насърчавайте самостоятелното ходене — активността и движението изграждат мускулната сила и стойката на вашето дете, което помага на детето ви да ходи по-добре и го подготвя за бягане.
  • Можете да започнете, като се позиционирате на около два метра от вашето бебе и го насърчите да върви към вас. След като постигнат това, можете да увеличите разстоянието. Можете да ги насърчите да бутат количка. След като станат уверени да се разхождат наоколо, можете да направите трасе с препятствия с меки възглавници или форми от пяна, които да заобикалят.
  • Направете дома си безопасен — тъй като бебето ви ще започне да се движи повече из къщата, поддържането на зоната около него чиста гарантира, че няма да има инциденти и създава много възможности за разходка и изследване.

Не използвайте бебешки проходилки — те не помагат на вашето бебе да се научи да ходи и всъщност могат да забавят развитието на детето ви. Освен това са причината за хиляди наранявания всяка година.

 

Кога трябва да потърся помощ?

Ако бебето ви е на 18 месеца или повече и все още не е проходило самостоятелно или ако сте загрижени за някакви области от развитието на вашето бебе, свържете се с лекаря на детето си или с детска медицинска сестра за съвет.

Източник: PregnancyBirthBaby