Искаме бебе Плюс 1

Как да подготвите тялото си за бременността?

Бременна жена

Готови ли сте да „започнете“ с правенето на бебе? Преди да подложите тялото си на тежестта на бременността, важно е да сте сигурни, че сте във възможно най-доброто си здраве. Това е още по-важно, ако сте ангажирани с естествено раждане. Ако сте се подготвили правилно за процеса на бременност, увеличавате вероятността за щастливо, безопасно раждане и щастливи и здрави майка и бебе по време на раждането. Ето седем съвета, за да подготвите тялото си за здравословна и безопасна бременност.

 

Съвет 1: Потърсете помощ преди забременяване

Преди да започнете да се опитвате да забременеете, уверете се, че тялото ви е в добро здраве и сте физически, емоционално и психически готови за бременност. Прегледът преди зачеването може да ви помогне да подчертаете здравословните области, които можете да подобрите, за да сте сигурни, че процесът на зачеване води до най-добрия шанс за здраво бебе.

При това посещение ще бъдат зададени много въпроси относно вашата лична и семейна здравна история и ще се направи цялостна оценка на текущото ви здравословно състояние. Лекарят ви може да разгледа всички хронични здравословни състояния, които е възможно да имате, и да обсъди с вас как да ги контролирате и всички лекарства, които да приемате по време на бременността.

 

Съвет 2: Приемайте фолиева киселина

Обикновено съветваме жените, които се опитват да забременеят, да започнат да приемат 400 микрограма фолиева киселина всеки ден, като се започне най-малко 30 дни преди зачеването. Като приемате фолиева киселина преди и по време на първия триместър, можете да намалите шанса вашето бебе да има спина бифида или други вродени дефекти на невралната тръба, които могат да се развият по време на ранна бременност.

 

Съвет 3: Следете теглото си

По-лесно е да забременеете, ако имате здравословно телесно тегло, а доброто тегло също може да направи бременността ви по-гладка. Поднорменото тегло може да доведе до бебе с поднормено тегло, а наднорменото тегло може да доведе до бебе с наднормено тегло. И двете могат да доведат до усложнения при раждане.

 

Съвет 4: Яжте добре

Поддържането на здравословна диета преди забременяване, която включва пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, постни протеини и здравословни мазнини (като семена, ядки и авокадо) може да подготви тялото ви за бременност и да даде на вашето бебе необходимите хранителни вещества. Не е нужно да се отказвате напълно от лакомства, които обичате, но се опитайте да ги поддържате в умерени количества.

 

Съвет 5: Правете упражнения

Не е необходимо да станете маратонец или шампион по вдигане на тежести, но добрата форма може да ви помогне да родите бебето си с по-голяма лекота. Опитайте се да правите поне 30 минути упражнения през повечето дни от седмицата, дори ако това е просто разходка. Потърсете упражнения за гъвкавост и укрепване на коремните мускули, както и за програми за упражнения преди зачеването и пренатални упражнения.

 

Съвет 6: Не се стресирайте

Осигурете си достатъчно качествен сън и направете всичко възможно, за да намалите стреса в живота си. Много жени, които се борят с тревожност за плодовитостта, в крайна сметка забременяват, след като се отпуснат и спрат да се тревожат толкова много.

 

Съвет 7: Избягвайте рисковото поведение

Преди да забременеете е най-доброто време да спрете да пушите цигари, да пиете алкохол или да слагате други рискови вещества в организма си. Лошите навици могат да доведат до вродени дефекти, ранни или късни аборти, преждевременни раждания и бебета с ниско тегло при раждане.

Източник: Center for natural deliveries