Имаме бебе Плюс 1

Програма на ООН предоставя кърма на недоносени украински бебета в Полша

биберон бебе

Финансираната от УНИЦЕФ млечна банка в Полша, създадена за майки в криза, оказва помощ на бежанки от Украйна, които не могат да кърмят децата си, съобщава Ройтерс.

Едно такова бебе е Денис Дзюбановски, който тежи едва килограм и половина, когато майка му, украинска бежанка, травмирана от войната в родината си, го ражда преждевременно чрез цезарово сечение, но не може да го кърми. През септември миналата година банката се притекла на помощ на майка му, Евгения Лошкарова, като осигурила на Денис достъп до мляко, а на майка му – психологическа подкрепа и съвети за кърмене.

Лошкарова, която е намерена от полицията в безсъзнание в апартамента си във Варшава в седмия месец от бременността си, след като неин приятел подава сигнал, заяви, че е дълбоко благодарна на подкрепената от ООН млечна банка в Полша, която е приела стотици хиляди украинци, избягали от руската инвазия.

„Това е толкова голяма помощ както за здравето на бебето, така и за психологическия комфорт на майката. Когато едно бебе се роди преждевременно, това винаги е много стресиращо, защото нещо се е объркало“, казва тя.

С помощта на програмата на УНИЦЕФ повече от 300 майки – около 20 % от тях от Украйна – се възползват всеки месец от различни услуги в 10 болници, в които се помещават млечни банки в Полша.

„Това са жени, които имат трудности в началния етап на майчинството. Те са подложени на голям стрес, някои от тях са претърпели военни травми“, казва Александра Весоловска, ръководителка на Фондация „Банка за човешко мляко“.

„Затова те наистина се нуждаят от грижи за кърменето и психологическа подкрепа. Този елемент на подкрепа е най-важен. Млякото от банката е храна, разбира се, но то е и израз на женската солидарност“.

Денис вероятно е бил нахранен с млякото на 37-годишната Каролина Дабяк, бивша полска служителка по здравеопазване и безопасност, която дарява на банката за мляко от август 2022 г., два месеца след раждането, тъй като осъзнала, че има повече мляко, отколкото е необходимо на малкия ѝ син.

„Това, което е най-важно за мен, е да помагам на малките хора, които се появяват на този свят при толкова трудни обстоятелства – недоносените бебета“, казва Дабяк. БТА