Прилики и Разлики Семеен портрет

Националният център по обществено здраве алармира за отрицателен прираст със застрашителни размери

Националният център по обществено здраве алармира за отрицателен прираст със застрашителни размери

На всеки двама починали у нас се ражда само по едно дете. За отрицателен прираст със застрашителни размери алармира Националният център по обществено здраве и анализи. През първите три месеца на годината са починали близо 29 хиляди души. По-малко от половината на това число е броят на новородените – едва 13 хиляди. Най-висока е смъртността в София – 5 230 починали. Вторият по смъртност град е Пловдив. А на трето място с 2087 починали е Варна. Драстична е разликата между починалите и новородените в градове като Видин, където на 452 починали за тримесечието са се родили едва 59 деца. В Смолян съотношението между починали и новородени е съответно 405 на 97.

Само преди 4 дни Мариана Маринова ражда второто си дете – малкият Йордан. Той е второ дете за семейството от Шумен, което има и 7-годишна дъщеря. „Не е лесно в днешно време да се гледа дете, но пък е хубаво, защото те са прекрасни и са много милички и е най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек в живота”, казва Мариана. Шумен е един от градовете с ниска раждаемост. За второто тримесечие на годината в болницата в града са проплакали 252 бебета. „Допреди десетина години ражданията в Шумен бяха може би около 1 500, а в последните години са 1000 – 1050. Причините в по-малките областни градове, като цяло за намаляване на раждаемостта, е това, че младото население в репродуктивна възраст напуска тези градове, все повече и повече”, обяснява д-р Ивайло Балабанов, началник акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ Шумен. За второто тримесечие на годината починалите в града, са почти два пъти повече от новородените. Според експерти отрицателnият прираст се дължи и на намаляване на жените в детеродна възраст – за последните 20 години те са около половин милион по-малко.

Средно статистически една жена у нас ражда по едно дете. А за да е нормален прирастът на населението, са необходими по минимум две деца в семейство. Това се дължи на това, че жените се еманципират, включват на пазара на труда, променят се нагласите”, казва доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН. Прогнозите са, че до 2040 г. населението на България ще намалее до 5 милиона души или с 40 хиляди на година.

източник: БТВ, новини
снимка: pixabay