Искаме бебе Плюс 1

Учени: Интервалът между раждане и нова бременност да е поне 12 месеца

Учени: Интервалът между раждане и нова бременност да е поне 12 месеца

Според изследване на Университета на Британска Колумбия и Училището по обществено здраве към Харвард , което бе публикувано в JAMA Internal Medicine, идеалният период от време, който трябва да се изчака между раждане и нова бременност е от 12 до 18 месеца. В рамките на изследването са обхванати 150 000 раждания в Канада.

Препоръчително е майките да изчакат поне 12 месеца между раждането и следващата си бременност, за да се намалят рисковете (преждевременно раждане, по-малки бебета, в най-лошият случай летален изход за майката и бебето)

Световната здравна организация в момента препоръчва между раждане и нова бременност да се изчакат 24 месеца или не по-малко от 18 месеца.

Учените са категорични, че бременност, която идва под 12 месеца след раждане, е рискова за всички жени, независимо от възрастта. Според изследването в тези случаи риска за майката се отнася за жените над 35 години, но риска за бебетата е за всички родилки, а дори е по-вероятен, когато майката е между 20 и 34 години.

Водещата изследването, Лора Шаммърс, заяви: „Проучването ни установи, че има повишени рискове както за майката, така и за бебетата, когато между бременностите има по-къс интервал, включително при жени на възраст над 35 години“

При жените над 35 години, забременели шест месеца след раждане, има 1,2% риск от смърт за майката (12 случая от 1000 бременности). Изчакване на 18 месеца за нова бременност намалява риска до 0,5%. При по-младите жени, забременели шест месеца след раждане, съществува риск от 8,5% за преждевременно раждане. Този риск намалява до 3,7%, ако те са изчакали 18 месеца между раждане и нова бременност.

Учените смятат, че данните са особено важни за жените над 35 години, които смятат да имат деца, поради планираните по-чести бременности.

източник: BBC
снимка: pixabay