Имаме бебе Плюс 1

Какви са ползите от витамин К за бебетата?

бебе

Какво представлява витамин К?

Витамин К е основен витамин и има важна роля в поддържането на доброто здраве, като помага на кръвта да се съсирва. Витамин К помага за предотвратяване на сериозно кървене.

 

Защо витамин К е важен за моето бебе?

Витамин К помага на кръвосъсирването на вашето бебе и предотвратява сериозно кървене. Бебетата не получават достатъчно витамин К естествено от майката по време на бременност. Кърмата също така не осигурява на бебетата достатъчно нива на витамин К. Това може да доведе до дефицит при новородените.

Ако вашето бебе има дефицит на витамин К, то е изложено на риск от развитие на заболяване, наречено кървене от дефицит на витамин К или VKDB. Въпреки че VKDB е рядък, той може да бъде много сериозен, тъй като може да причини прекомерно кървене на бебетата и може да причини кървене в мозъка им. Това състояние може да доведе до увреждане на мозъка и дори смърт.

 

Как се дава витамин К?

Витамин К обикновено се прилага като еднократна инжекция в мускула на краката на вашето бебе малко след раждането. Ако предпочитате вашето бебе да не получава инжекция, то може да приема капки течен витамин К в устата си. Важно е да се отбележи, че пероралните капки витамин К не се абсорбират толкова добре от тялото, колкото инжектираният витамин К, така че са необходими 3 дози перорален витамин К. Първата доза се дава при раждането, втората на възраст от 3 до 5 дни и третата, когато детето е на 4 седмици.

Инжекциите с витамин К са за предпочитане пред пероралните капки за всички бебета. Някои бебета не могат да приемат витамин К през устата, като например ако майката е приемала определени лекарства по време на бременност или ако бебето ви е недоносено, неразположено или приема антибиотици.

 

Могат ли всички бебета да получат витамин К?

Да, всички бебета могат да имат витамин К. Ако вашето бебе е недоносено или много малко, може да се нуждае от по-малка доза витамин К. Можете да обсъдите това с вашия лекар.

 

 

Витамин К има ли странични ефекти? За какво да внимавам?

Витамин К при новородени не е свързан с никакви странични ефекти. Проучванията са изследвали дали има връзка между инжектирания витамин К и раковите заболявания в детска възраст. Лекари и учени са стигнали до заключението, че инжекциите с витамин К са безопасни и полезни за бебетата и че няма връзка между витамин К и рака в детска възраст.

Ако вашето бебе не е получило инжекция с витамин К или пълен курс от 3 дози витамин К перорални капки, важно е да внимавате за:

  • необяснимо кървене или кръвонасядане
  • признаци на жълтеница, след като навършат 3 седмици

Ако покажат някой от тези симптоми, незабавно посетете вашия лекар.

Ако вашето бебе има чернодробни проблеми, то може да е изложено на по-висок риск от кървене, дори ако е получило препоръчителната доза витамин К.

 

Трябва ли бебето ми да получава витамин К?

Вие избирате дали да давате на вашето бебе витамин К или не. Даването на витамин К на вашето новородено обаче е лесен начин за предотвратяване на много сериозно заболяване. Здравните власти по целия свят препоръчват даването на витамин К на всички новородени бебета – дори бебета, които са родени преждевременно или са болни.

 

Как да набавя витамин К за моето бебе?

По време на бременността вашият лекар или акушерка ще ви кажат за витамин К, включително за предимствата и недостатъците на даването на витамин К на вашето бебе чрез инжекция или през устата. Вашият лекар или акушерка ще отбележат това във вашето досие. Вашето бебе ще получи витамин К скоро след раждането от лекар или акушерка, въз основа на вашето решение.

Ако сте избрали да давате на вашето бебе витамин К през устата, тогава вашето бебе ще трябва да получи още 2 дози след дозата, която е получило при раждането. Втората доза може да бъде приложена в болница по същото време, когато бебето ви прави своя скрининг тест за новородено. Важно е да запомните да уредите третата доза на вашето бебе, когато е на 4 седмици.

Ако имате домашно раждане, не забравяйте да обсъдите даването на витамин К на вашето бебе с вашата акушерка. Акушерките при домашно раждане трябва да разполагат с цялото необходимо оборудване за планирано домашно раждане, включително инжекции с витамин К.

Източник: PregnancyBirthBaby