Имаме бебе Плюс 1

Как да ограничите времето на децата пред екрана?

дете таблет

Времето пред екрана включва използване на компютри, гледане на телевизия, играене на компютърни игри и използване на смартфони или таблети. Има доказателства, че твърде много време пред екрана може да навреди на развитието на вашето дете.

Познаването на рисковете ви помага да се грижите за детето си в свят, изпълнен с екрани.

 

Защо да се притеснявате за времето пред екрана?

Световната здравна организация казва, че за да растат здрави, децата трябва да седят по-малко и да играят повече. Продължителното седене може да доведе до нездравословно поведение, което продължава през целия живот на детето и може да причини здравословни проблеми като затлъстяване и други дълготрайни заболявания.

Децата, които прекарват твърде много време пред екраните, особено сами, могат да развият по-кратко задържане на вниманието и да им е по-трудно да вземат решения. По-малко вероятно е да са готови за училище. Това е така, защото те не взаимодействат с възрастни, както трябва. Дейности като четене, разказване на истории и редене на пъзели са по-полезни за развитието на детето.

Продължителното време пред екрана може да доведе до физически проблеми като възпалени очи, главоболие и умора, нарушени модели на сън (особено ако гледат екраните близо до времето за лягане) и схванат врат.

Затова се препоръчва:

 • децата под 2 години да не отделят време пред екрана (въпреки че е добре малките деца да участват, когато семейството разговаря чрез видеовръзка, защото това е социално преживяване)
 • децата на възраст от 2 до 5 години трябва да имат по-малко от 1 час време пред екрана общо през целия ден
 • на децата на възраст от 5 до 17 години се препоръчва да ограничат времето за развлечение пред екрана до 2 часа или по-малко на ден и за предпочитане с положителни социални взаимодействия и преживявания

 

Алтернативни начини да забавлявате детето си

Има много страхотни начини да забавлявате детето си, освен да използвате телевизора или таблета като детегледач.

 • оставете бебетата да играят на пода върху килим
 • играйте с тях
 • говорете с тях
 • вземете любимата играчка на детето си, когато посещавате приятели
 • вземете книги с разкази и пейте песни заедно по време на пътуване
 • вземете хартия и пастели или книжки за оцветяване, когато излизате
 • разходете се в квартала, отидете в парк или на плажа, бягайте, скачайте или карайте колело в задния двор или парка
 • балансирайте времето пред екрана с много активност и игри на закрито

 

Извличане на най-доброто от времето пред екрана

Екраните са част от живота на всеки в наши дни. След 2-годишна възраст известно ограничено време пред екрана е окей, стига да са физически активни (поне 3 часа на ден). Добра идея е да балансирате времето пред екрана с други аспекти от живота на вашето дете, като зададете правила за това кога и къде то може да гледа екраните. Особено важно е да държите екраните далеч от спалните на децата през нощта.

Уверете се, че сте ограничили времето, през което детето ви гледа екрана. Когато спрат, накарайте ги да направят нещо физическо или да излязат навън да играят. Насърчавайте ги да използват въображението си и да играят с приятели, тъй като тези неща са важни за тяхното развитие.

Също така е важно да дадете добър пример. Бебетата и малките деца учат навици от вас – така че можете да моделирате здравословно използване на екрана, като изключвате телефона си по време на хранене, извършвате много физическа активност на открито, изключвате телевизора, когато не го гледате, и отделяте цялото си внимание на детето си вместо да проверявате телефона си.

Реалните преживявания са най-ценни за малките деца. Никой екран не може да замени гушкането, разговорите или забавлението с любимите хора.

Източник: PregnancyBirthBaby