Имаме бебе Плюс 1

Как да успокоим плачещото бебе?

Опитайте следните методи, за да успокоите бебето. Някои може да са по-ефективни от други:

 • ако кърмите, дайте на бебето да засуче
 • създайте лек шум за фон, за да разсее бебето
 • по-големите бебета може да използват завивка или одеяло за успокоение
 • вземете бебето на ръце или използвайте бебешки колан (кенгуру) за по-близък допир с вас. Движете се леко, поклащайте се или танцувайте, говорете или пейте
 • люлейте бебето напред-назад в количката или излезте на разходка или с колата. На много бебета им харесва да спят в колата. Дори и да се събудят след като спрете, поне сте си починали малко
 • намерете им нещо да гледат или слушат. Пуснете диск, радио, използвайте дрънкалка или сложете мобилен телефон над креватчето
 • галете бебето по гърба с плътно ритмично движение. Не използвайте масла или лосиони поне докато не навърши месец. Говорете с успокояващ тон. Уверете се, че стаята е затоплена добре. Може да се възползвате от курс за масажиране на бебета. Попитайте акушер-гинеколога си или в детската консултация
 • опитайте с топла баня. Това веднага успокоява някои бебета, но други може да плачат дори повече
 • понякога прекомерното люшкане и пеене може да държи бебето будно. Да ги сложите да легнат след хранене може да помогне
 • попитайте лекаря си за съвет

 

Плач по време на хранене

Някои бебета плачат или са неспокойни около времето за хранене. Ако кърмите, опитайте се да промените позата и начина по който държите бебето. Това може да помогне.

Потърсете група за подкрепа, за да получите съвет от други кърмещи майки. Можете също да потърсите съвет в детската консултация.

Плачът по време на хранене може и да е симптом на рефлукс. Това е често срещано състояние, при което бебето връща малко кърма след хранене.

Попитайте личния си лекар или в детската консултация за повече съвети.

 

Ако бебето плаче непрестанно

Има няколко причини за постоянния плач на бебето

Може да е изтощаващо, особено след като сте опитали всичко, но все още не можете да успокоите бебето.

 

Колики

Постоянния плач може да е признак за колики. Всички знаят, че коликите съществуват, но никой не знае какво ги причинява.

Според някои лекари това са вид стомашни крампи. Плачът звучи жално и тъжно, след което спира за малко, но после започва отново. Това може да е знак, че е причинен от стомашните болки, идващи на вълни.

Това може да продължи няколко часа. Няма какво много да направите, освен да се опитате да го успокоите и да изчакате плачът да спре.

 

Плач и заболяване

Ако бебето плаче постоянно и не можете да го успокоите или разсеете, или плачът не звучи както обикновено, това може да е знак за заболяване.

Обичайният плач може и да е съпроводен с други симптоми, като висока температура. В такъв случай се свържете с детска консултация или личния си лекар.

Обадете се на номера за спешни повиквания ако:

 • ако бебето получи гърч или конвулсии
 • има кожата посинее или има петниста, пепелява (сива) или много бледа кожа
 • диша учестено или издава гърлени звуци при дишане, има затруднено дишане, стомахът или гръдния кош потъват при поемане на въздух
 • има висока температура, но краката и ръцете са студени
 • има петнист червен обрив по тялото. Това може да е признак за менингит

Доверете се на инстинкта си. Знаете, че в поведението на бебето има нещо различно или обезпокоително.

 

Потърсете помощ

Говорете с приятел или личния си лекар.

За лекаря може да е полезно, ако следите и записвате колко често и кога бебето плаче.

Това може да е след всяко хранене или вечер. Проследяването може да улесни лекаря да открие причината. Това ще помогне и на вас да разберете кога се нуждаете от повече помощ. Помислете за промяна на рутината си.

Ще има моменти когато сте уморена и ядосана и с чувството, че не можете да издържите повече. Това се случва с много родители. Затова не се срамувайте да потърсите помощ.

Ако няма на кой да поверите бебето за малко и постоянния плач ви стресира, сложете бебето в креватчето или количката, уверете се, че е в безопасност, затворете врата, идете в друга стая и се опитайте да се успокоите.

Поставете си ограничение – например 10 минути и след това се върнете.

 

Никога не раздрусвайте бебето

Без значение колко сте ядосани, никога не бива да раздрусвате бебето. Силното раздрусване на главата може да доведе до мозъчно увреждане.

 

изтчоник: nhs.uk снимка: pixabay