Плюс 1 Чакаме бебе

Десет съвета за безпроблемна и лека бременност

1. Научете колкото е възможно повече за начините, по които тялото ви се променя и за това как в него расте вашето бебе. Говорете с майка си, с приятели и с други жени относно тяхната бременност, потенциалните проблеми и раждането. Посетете курс, четете книги по темата, гледайте видеоклипове.

2. Помислете къде искате да родите – в болница, в родилен център или вкъщи. Изберете някой, който да може да ви помага със здравните грижи в избраното от вас място и който ще ви помогне да придобиете увереност по време на бременността и относно раждането.

3. Яжте добре балансирана диета, като обръщате внимание на препоръките как да се храни една бременна дама. Направете чинията си цветна – наблегнете на много зеленчуци и плодове всекидневно. Яжте риба поне три пъти седмично за да подпомогнете растежа и развитието на мозъка на вашето бебе. Пийте много вода – шест до десет чаши на ден. Винаги предпочитайте чаша мляко пред чаша газирано безалкохолно.

4. Избягвайте всичко, което може да бъдат опасно за вас и вашето бебе, – цигари, алкохол, наркотици. Не приемайте никакви лекарства, преди да сте ги обсъдили с вашия наблюдаващ лекар.

5. Бъдете активни! Продължете да правите упражненията, които сте правили преди да забременеете, в съответствие с препоръките на вашия лекар. Ако не сте спортували преди да забременеете, започнете да се разхождате или плувате. Постете класове за пренатални упражнения или йога за бременни. Редовните и умерени упражнения ще помогнат раждането ви да е по-кратко и безболезнено, същевременно намалявайки вероятността от операция с цезарово сечение.

6. Почивайте качествено. Слушайте тялото си, за да определите дали имате нужда от кратки почивки през деня и да определите от колко часа сън имате нужда на дневна база. Спете повече.

7. Говорете на бебето си и се наслаждавайте на нарастващата ви връзка. Настоящи изследвания свидетелстват, че бебетата реагират на усещането за допир още на десетата седмица от бременността. Малко по-късно те започват да реагират на светлина, глас, музика и други звуци.

8. Опитайте да елиминирате всички стрес фактори в живота си. Поддържайте отворена комуникация с партньора си. Подкрепяйте се. Медитирайте. Запишете се на пренатален клас по йога. Научете техники за контрол на стреса като бавно, дълбоко дишане

9. Планирайте раждането на бебето си. Научете колкото е възможно повече как протича раждането в избраното от вас място.

10. Насладете се масимално на този така специален период от живота си. Вашето семейство и приятели могат да ви помогнат да се възползвате максимално от този прекрасен преход. Имайте увереност в способностите на тялото си.