Плюс 1 Чакаме бебе

Йодът оказва влияние върху развитието и размерите на плода

За следродилната депресия, за пола на бебето, за енергията и други

Научно изследване показа, че прием на йод по време на бременността може да редуцира риска от прекалено големи новородени, съобщи Синхуа, цитирайки изявление на медицинския център Барзилай в Южен Израел.

По-ранни изследвания са показвали, че прекалено едрите новородени са с повишен риск от хипергликемия, травма при раждането, цезарово сечение, фрактура на кост и дори смърт по време на раждане. Риск има и за майката – тя е застрашена от кървене.

Новото изследване, публикувано в сп. „Нютриънтс“, изследва баланса на йод, функциите на щитовидната жлеза и нивата на кръвна захар при 188 бременни жени, както и някои физически характеристики на техните бебета. Заключенията показват, че освен кръвната захар йодът също оказва влияние върху развитието и размерите на плода. Възможно е недостатъчните количества йод в организма по време на бременността да предизвикат риск от твърде едро бебе в региони с лек до умерен дефицит на йод. Нормалните количества йод в организма и хранителни добавки, съдържащи йод, могат да редуцират риска от майчина хипергликемия и свръхтегло на бебето.

Според учените това се обяснява с факта, че йодът е съществен за произвеждането на хормона тироксин (Т4) от щитовидната жлеза. Недостигът на този хормон предизвиква инсулинова резистентност. В резултат на това панкреасът произвежда твърде много инсулин, който покачва риска от твърде едър фетус. БТА

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.