Големите усмивки Приключения

Как да изберете идеалните играчки за вашето дете?

На музикалните играчки с обич и омерзение!

Играта е важна за физическото и умственото развитие на вашето дете, а играчките са чудесен начин да накарате децата да играят. Важно е играчките да се избират разумно и да се помни, че най-скъпата играчка не е непременно най-добрата.

Когато избирате играчки за вашето дете, ето някои от нещата, които правят една играчка добра:

 • тя е привлекателни, добре проектирана и има много приложения
 • насърчава децата да говорят и да използват въображението си
 • помага на децата да изразят чувствата си
 • развива физически умения
 • помага на децата да разберат света около тях
 • насърчава децата да бъдат креативни
 • издържат дълго време, защото са добре направени

Задайте си тези въпроси, преди да купите играчки за вашето дете:

 • Ще бъде ли забавно на детето да си играе с тях?
 • Добро ли е съотношението цена-качество?
 • Можете ли да ги направите сами?
 • Подходящо ли е за възрастта на детето ми?
 • Безопасно ли е (като нетоксична боя, без батерии или малки частички, които могат да бъдат погълнати и без остри ръбове)?

Пазете се от играчки, които могат да се счупят на малки опасни парчета или са направени от лесно запалими материали.

 

Безопасност на играчките

Играчките с малки части са опасни за бебета и малки деца. Децата могат да се порежат, задавят, отровят или удушат, ако играчките не са безопасни или не се използват безопасно.

Малките бебета изследват своя свят, като слагат предмети в устата, носа и ушите си. Децата под 3 години нямат добре развит кашличен рефлекс и могат лесно да се задавят с малки предмети.

Когато избирате играчки, обърнете внимание на следните точки:

Размер

Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма трябва да е играчката. Не забравяйте, че децата под 3 години не могат да изкашлят нещата. Така че, ако дадена играчка е малка като топка за пинг-понг или може лесно да се счупи на части с размерите на топка за пинг-понг (или по-малки), тогава дете под 3 години не трябва да си играе с нея. Не забравяйте да се уверите, че очите, носовете или копчетата на плюшените играчки са здраво закрепени и ги проверявайте редовно.

 

Повърхностни материали и пълнежи

Проверете дали боите и пълнежите, използвани върху или вътре в играчките, не са токсични, защото децата могат да бъдат отровени, ако ги оближат или погълнат. Също така проверете дали плюшените играчки са огнеустойчиви и дали пълнежите не могат да излязат лесно и да накарат детето да се задави.

Уверете се, че всички батерии, особено малки батерии тип „копче, са поставени в отделението си и не могат да излязат лесно – батериите не трябва да се пипат от деца и са токсични, ако ги погълнат.

 

Връзки

Проверете дали връзките или опашките на играчките не са достатъчно дълги, за да образуват примка, която може да притисне пръст, крайник или дори врата – това може да прекъсне кръвообращението на детето или да причини удушаване. Също така проверете дали всички връвчици или опашки са здраво закрепени към играчката.

Източник: PregnancyBirthBaby