Големите усмивки Свободно време

Внимание, дете в ресторанта!

дете в ресторанта

Да отглеждаш дете безспорно е трудно начинание, придружено от един куп известни и не чак толкова известни предизвикателства. За първите със сигурност сте слушали много – като започнем от безмилостната борба с коликите, минем през бебешкия пубертет и стигнем чак до проблемите с концентрацията в училище. За зла беда обаче тяхното успешно преминаване съвсем не слага край на родителските изпити.

Скоро след като посрещнете малкото човече в семейството си, разбирате, че отглеждането на дете е съпътствано от подводни камъни, за чието съществуване изобщо не сте подозирали, или които (съвсем погрешно) сте отчели като незначителни. Твърде вероятно е посещението на заведение в компанията на хлапето да попадне именно в тази графа и да ви свари неподготвени.

дете в ресторанта 2

Снимка pixabay.com

Разбира се, може да се окаже, че вашият наследник е представител на онзи незначителен процент деца, които нямат нищо против да постоят час-два кротко на столчето си, докато мама и татко похапват. Ако имате този шанс, редно е да придружавате всеки спокоен обяд с благодарствена молитва, писмо или поне да оставяте приличен бакшиш, за да поддържате справедливостта във Вселената. За всички останали непривилегировани родители, споделяме няколко изпитани трика за укротяване на вилнеещи малчугани.

С изглед към… джубокса

Преди да се настаните в заведението, огледайте добре периметъра. Макар повечето маси да изглеждат сходни, съществуват дребни, но много съществени разлики, които могат да се окажат ключови за качеството (и продължителността) на предстоящото преживяване. Има ли светещо/движещо се устройство със свободен достъп – превземете го! Джубоксът може да се окаже вашето неочаквано спасение в борбата ви да задържите детето на близка дистанция за повече от минута. Всякакви други предмети, част от декорацията или оборудването на заведението, които са сравнително безопасни за игра, също са добре дошли, стига персоналът да няма нищо против да ги сподели с невръстния ви придружител.

Не забравяйте също така да проверите дали сред гостите няма някой с куче – освен че е най-добър приятел на човека, това животно е и пръв приятел на майката, тъй като безапелационно влиза в ролята на забавление за най-малките. Разбира се, хамстер в колело също би свършил нелоша работа, но вероятността да попаднете на представител на този вид в ресторанта е пренебрежимо скромна.

Порция и половина

Приемаме, че сте се настанили удобно в най-уютното кътче на заведението, оборудвано с колоритен джубокс и мини зоологическа градина. При тези обстоятелства наследникът ви най-вероятно е доволен и можете спокойно да изберете нещо от менюто, вместо да поръчате първото предложение от титулната страница, просто защото сте успели да фиксирате единствено него.

Тук е моментът да предвидите един много важен детайл – щом поръчаното се озове върху масата, то неминуемо ще провокира интереса на детето. Ако сте избрали неща, които не смятате да споделите с него, защото са вредни, неподходящи за възрастта му или поради друга причина, това логично ще доведе до проблем. Имате две опции: а) да поръчате за себе си храна, която и наследникът ви спокойно може да консумира; б) да му осигурите достатъчно атрактивна алтернатива, която да отвлече вниманието му от мидите, пържената цаца и синьото сирене на масата.

Със сигурност заслужавате да хапнете нещо по ваш вкус и предпочитание. Затова може би е по-добре да помислите как да реализирате успешно вариант б). За целта можете да донесете някое домашно приготвено кулинарно изкушение, на което знаете, че мъникът трудно ще устои. А може и да поръчате нещо от кухнята на заведението, в случай, че не е твърде сложно за изпълнение – понякога един печен картоф и парче банан могат да свършат чудеса!

дете в ресторанта 3

Снимка pixabay.com

Време за игри

За съжаление чудото, наречено „печен картоф и парче банан“, понякога трае твърде кратко. Толкова кратко, че има вероятност краят му да съвпадне с началото на вашето хранене. Ето защо е препоръчително да подсигурите допълнителни занимания за мъника. Те ще ви дадат ценни минути, в които да хапнете относително спокойно.

Вие най-добре можете да прецените какво би свършило работа при вашето дете в подобна ситуация. В зависимост от възрастта и интересите на малчугана, опциите варират в много широки граници: от връзка шарени ключове, до някоя високотехнологична джаджа. За да увеличите шанса си за успеваемост, можете да провокирате допълнителен интерес, като му представите някоя нова, специално купена за повода играчка, или пък някоя добре забравена стара.

Използването на подръчни материали също е позволено, стига персоналът в заведението да е готов да съдейства. Понякога кочанът за записване на поръчки и моливът (не химикалка!)  се оказват неочаквано добра комбинация за отвличане на внимание.

Снимка на корицата pixabay.com