Големите усмивки Свободно време

Колко е важна играта за едно бебе (част 1)

"Мъжът и бебето" на Cinelibri 2018

Защо играта е важна за моето бебе?

Играта е нещо повече от просто забавление. За вашето бебе играта е основата, върху която то ще научи цял набор от умения. Това не е само дейността, която извършват, когато играят, но и това, за което научават в същото време.

Играта помага на бебетата да развият умението да бъдат социални. Един от първите им етапи на развитие е да се научат да се усмихват и да се ангажират с други хора. Тази човешка връзка помага на бебетата да се чувстват сигурни и защитени, така че тяхната енергия да може да бъде инвестирана в растеж.

Играта помага на вашето бебе да научи за себе си и за света около себе си. Това е интересен начин за прекарване на времето, защото за разлика от много други поведения на бебетата, играта не е за оцеляване, а за наслада и удоволствие. И чрез часовете на забавление, които печелят чрез игра, има постоянни ползи за всяка област от тяхното развитие.

Играта помага на бебетата да:

  • изследват техния свят и как да се ангажират с него
  • движат и контролират тялото си – това се нарича пространствено осъзнаване
  • развиват груби и фини двигателни умения
  • научават за емоциите и как да се изразяват
  • подобряват когнитивното си развитие чрез използване на въображението и креативността си

Педагозите в ранна детска възраст подкрепят много игрите в ранна детска възраст и през цялото детство. Те казват, че обучението, базирано на играта, помага за насърчаване на критични умения и разбиране, които носят ползи през целия живот за ученето и благосъстоянието на детето.

 

Кои са най-добрите начини да играя с бебето си?

Играта не трябва да бъде сложна или структурирана за бебета – някои от най-добрите възможности за игра са спонтанни. Не забравяйте, че вие ​​ще бъдете най-добрата „играчка“ на вашето бебе — не е нужно да харчите много пари за играчки и джаджи, за да го забавлявате.

Опитайте някои от тези дейности с вашето бебе:

  • говорете, пейте и измисляйте глупави стихчета, които да споделите с вашето бебе
  • четете им всеки ден, дори от раждането – избирайте книги с ярки цветове и познати изображения
  • изведете бебето си на разходка и говорете за това, което виждате – дървета, птици, домашни любимци и други хора са част от техния свят, но те няма да знаят това, освен ако не им го кажете
  • присъединете се към група за игра и общувайте с други родители