Плюс 1 Чакаме бебе

Често срещани проблеми по време на бременността (част 2)

бременна

Тялото ви трябва да се справя с много неща по време на бременността. Понякога промените, които се случват, могат да предизвикат раздразнение или дискомфорт, а понякога и безпокойство.
Едва ли има нужда от тревога, но трябва да споделите с лекаря си, ако нещо ви притеснява.

Често срещани проблеми по време на бременността (част 1)

 

Уринарна инконтиненция

Инконтиненцията се среща често по време и след бременността. Понякога бременните жени не могат да спрат неволното изпускане на урина когато кашлят, смеят се, кихат, правят рязко движение или просто се изправят.

Това може да е временно защото мускулатурата на долния таз (мускулите около пикочния мехур) се отпуска леко, за да се подготви за раждането.

Научете повече:

 • причини за инконтиненцията
 • предотвратяване на инконтиненцията, включително чрез упражнения за мускулатурата на долния таз

Кога да потърсите помощ

В много случаи инконтиненцията е лечима. Ако имате проблем, говорете с акушер-гинеколога или личния си лекар.

Често уриниране

Нуждата от често уриниране се увеличава в ранната бременност и понякога продължава до раждането. В напреднала бременност се проявява защото главата на бебето притиска пикочния мехур.

Как да намалите позивите

Ако ставате често нощно време, тогава намалете приема на течности вечер. Все пак пийте достатъчно безалкохолни и безкофеинови напитки през деня.

Някои жени в напреднала бременност споделят, че е полезно да се поклащате напред – назад върху тоалетната чиния. Това намалява натиска на матката върху пикочния мехур и му помага да се изпразни по-добре.

Кога да потърсите помощ

Ако усещате болка по време на уриниране, или има кръв в урината, може да имате уринарна инфекция, която изисква лечение.

Пийте достатъчно вода, за да разредите урината и така на да намалите болката. Уведомете личния си лекар до 24 часа след като забележите симптомите. Прочетете повече за симптомите и лечението на уринарни инфекции.

Не приемайте никакви медикаменти преди да се допитате до акушер-гинеколога си, лекар или фармацевт и се уверите, че са безопасни по време на бременност.

 

Кожни промени и окосмяване

Хормоналните промени по време на бременност ще направят зърната ви и частта около тях по-тъмни. Кожата ви също може да стане по-тъмна, само на определени места или изцяло.

Белези по рождение, бенки и лунички също може да потъмнеят. Някои жени получават тъмна линия в долната част на стомаха. Тези промени ще отминат след като бебето се роди. Но зърната може да останат по-тъмни.

Ако се излагате на слънце по време на бременност, може да изгорите по-лесно. Защитете кожата си със слънцезащитен крем с по-висок фактор и не оставайте на слънце за дълго. Прочетете повече как да защитите кожата от слънцето.

Окосмяването също може да се увеличи и кожата да стане по-мазна по време на бременност. След раждането може да забележите, че губите повече коса, но това е косата, която е израснала по време на бременността.

 

Разширени вени

Разширените вени са вени, които са се подули. Могат да предизвикат неудобство но не са опасни. Най-често засегнати са вените в краката.

Може да получите разширени вени и около вагиналния отвор (вулва), но обикновено това отшумява след раждането.

Ако имате разширени вени трябва да:

 • избягвате стоенето права за продължителен период от време
 • избягвайте седенето с кръстосани крака
 • не се натоварвайте защото това увеличава налягането във вените
 • вдигайте краката си по-високо, когато седите, за да облекчите дискомфорта
 • използвайте стягащи чорапи, които можете да закупите от повечето аптеки – няма да предотвратят разширените вени, но могат да облекчат симптомите
 • спете с крака по-високо отколкото останалата част на тялото – сложете възглавници под глезените или подложете книги под долния край на леглото
 • правете антенатални упражнения за краката, като ходене, плуване, за да подобрите кръвообращението

Опитайте следните упражнения за крака:

 • сгъвайте и разгъвайте стъпалото нагоре и надолу 30 пъти
 • извийте стъпалото 8 пъти на една страна и 8 пъти на противоположната
 • повторете с другото стъпало