Искаме бебе Плюс 1

Д-р Мария Юнакова: Редуцираният яйчников резерв е една от водещите причини за репродуктивни проблеми

Д-р Мария Юнакова: Редуцираният яйчников резерв е една от водещите причини за репродуктивни проблеми

Редуцираният яйчников резерв* е една от водещите причини за репродуктивни проблеми в момента. В обществото липсва достатъчно информация за този проблем, каза в студио на bTV д-р Мария Юнакова

„Редуцирането на яйчниковия резерв действително е проблем“, отбеляза тя. По думите й преди години водещите причини за инфертилитет са били други проблеми като запушени маточни тръби, отклонения в мъжкия фактор и други.

„Към днешна дата основният проблем е редуцирането на яйчниковия резерв. Това редуциране е главно за сметка на напредващата репродуктивна възраст на жените“, заяви тя. Максималният фертилен потенциал на жените, отбеляза специалистът, е на 22 години, след което той постепенно започва да намалява. „Тогава са оптималните условия за настъпване на бременност“, допълни д-р Юнакова.

Според нея изследването за яйчниковия резерв на жените трябва да се направи с настъпването на 30-та годишнина и в зависимост от стойността му те да планират своите репродуктивни намерения. „Когато има данни за редуциран резерв е добре те да не се отлагат“, съветва д-р Юнакова.

„При нас идват здрави и млади жени на 33-34 години, които са изключително изненадани от ситуацията, в която са се оказали. Ето това е големият парадокс – те не са били информирани, че този проблем съществува. Редуцирането на резерва не боли, жената няма никакви симптоми“, допълни д-р Юнакова.

източник: здраве.нет
снимка: pixabay

*Какво е яйчников резерв?

Яйчниковият резерв представлява количеството яйцеклетки в женското тяло, към момента на тяхното изследване. Разбира се, колкото по-голям е техният брой и колкото по-здрави са женските полови клетки, толкова по-големи са шансовете за скорошно зачеване. В зависимост от случая, то може да стане по естествен път или чрез стимулация на яйчниците.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.