Искаме бебе Плюс 1

Д-р Мария Юнакова: Редуцираният яйчников резерв е една от водещите причини за репродуктивни проблеми

Д-р Мария Юнакова: Редуцираният яйчников резерв е една от водещите причини за репродуктивни проблеми

Редуцираният яйчников резерв* е една от водещите причини за репродуктивни проблеми в момента. В обществото липсва достатъчно информация за този проблем, каза в студио на bTV д-р Мария Юнакова

„Редуцирането на яйчниковия резерв действително е проблем“, отбеляза тя. По думите й преди години водещите причини за инфертилитет са били други проблеми като запушени маточни тръби, отклонения в мъжкия фактор и други.

„Към днешна дата основният проблем е редуцирането на яйчниковия резерв. Това редуциране е главно за сметка на напредващата репродуктивна възраст на жените“, заяви тя. Максималният фертилен потенциал на жените, отбеляза специалистът, е на 22 години, след което той постепенно започва да намалява. „Тогава са оптималните условия за настъпване на бременност“, допълни д-р Юнакова.

Според нея изследването за яйчниковия резерв на жените трябва да се направи с настъпването на 30-та годишнина и в зависимост от стойността му те да планират своите репродуктивни намерения. „Когато има данни за редуциран резерв е добре те да не се отлагат“, съветва д-р Юнакова.

„При нас идват здрави и млади жени на 33-34 години, които са изключително изненадани от ситуацията, в която са се оказали. Ето това е големият парадокс – те не са били информирани, че този проблем съществува. Редуцирането на резерва не боли, жената няма никакви симптоми“, допълни д-р Юнакова.

източник: здраве.нет
снимка: pixabay

*Какво е яйчников резерв?

Яйчниковият резерв представлява количеството яйцеклетки в женското тяло, към момента на тяхното изследване. Разбира се, колкото по-голям е техният брой и колкото по-здрави са женските полови клетки, толкова по-големи са шансовете за скорошно зачеване. В зависимост от случая, то може да стане по естествен път или чрез стимулация на яйчниците.