Имаме бебе Плюс 1

Райна Бояджиева: Кърменето не трябва да се прекратява по време на пандемията

Представяне на книгата „Всичко за кърменето” в пет града по повод Световната седмица на кърменето

Възможно ли е поставянето на ваксина срещу Covid-19 да се направи в кърмаческия период на майките? Световната здравна организация препоръча кърмачките в рискови групи да се ваксинират, за да изградят имунитет не само за себе си, но и за бебебата.

Решението за ваксинация трябва да бъде лично и информирано, тъй като все още липсват достатъчно данни, как това би се отразило върху кърмещите майки. Според Световната здравна организация, бременните или кърмещите жени в рискова група, които страдат от диабет, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания или други хронични заболявания, е добре да си поставят ваксина.

„Ако ползите от ваксинирането са достатъчно по-големи от риска, който може да поеме една жена бременна или кърмеща, то е по-добре тя да приеме информиран избор и да го направи. Говорим за жени, които се намират в уязвими групи, защото този вирус причинява изключително много щети – той уврежда ендотела на кръвоносните съдове, а също всички тъкани орган“, каза БНР старшата акушерка Райна Бояджиева от Специализираната болница по онкологични заболявания „Марко Марков“ в град Варна.

По думите ѝ кърменето не трябва да се прекратява по време на пандемията.

„Кърменето не бива да се прекратява, кърменето трябва да продължава. Антивирусните свойства на кърмата са доказани – те са от изключително важно значение. В този период на пандемия майките трябва да знаят, че най-доброто, което могат да направят е да кърмят“, допълни Боаджиева.

По данни на Световната здравна организация, голям брой бременни жени в САЩ и Великобритания са избрали да се ваксинират. Първоначалните проучвания показват, че бременните и небременните жени реагират по еднакъв начин на ваксините. Препоръчва се след ваксинация кърменето да продължи.

Тя подчерта, че кърмата е най-важната хранителна стойност за едно новордено.

„В първите нялколко дни се отделя коластра. Тя е високобелтъна материя. Коластрата е изключително важно да бъде поета от бебенцето. Всяка капка от коластрата е жълица. Тя съдържа не само белтъчини, но имунологични фактори“.
Първата седмица на август премина под знака на световната седмица на кърменето. По време на седмицата Райна Бояджиева, както и други нейни колеги, обучиха над 70 акушерки от цялата страна. Мисията им е да насърчават младите майки да кърмят бебета си, като го правят по най-добрия начин.

„Една консултация по кърмене тряба да бъде извършвана при физически контакт, т.е. да има физическо присъствие на майката с консултанта“.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.