Искаме бебе Плюс 1

Още 6 неща, които трябва да направите, когато искате да имате бебе

част 1

7. Спрете да пиете алкохол

Прекомерното пиене или алкохол е редовна консумация над препоръчителните нива. Прекомерното пиене е свързано с намалена плодовитост както при мъжете, така и при жените. Консумацията на алкохол при бременност увеличава риска от усложнения. Това е особено вярно през първите три месеца от бременността, тъй като това е, когато мозъкът на бебето се развива. Най-безопасното нещо е да не пиете алкохол изобщо, ако активно се опитвате да имате бебе.

8. Не приемайте лекарства без рецепта, както и психотропни вещества

Канабисът или кокаинът, могат да доведат до проблеми с фертилитета при мъже и жени и също могат да причинят сериозни усложнения при бременност. За някои хора може да бъде много трудно да спрат да приемат наркотици. Има съвети и услуги за лечение, ако имате нужда от такива.

9. Направете тест за скрининг на шийката на матката

Ако сте на възраст между 25 и 49 години, трябва да си правите тест за скрининг на шийката на матката на всеки три години. Най-добре е да се тествате преди да забременеете, защото бременността може да направи по-трудни за интерпретиране резултатите от вашия тест. Ако планирате бременност, свържете се с личния си лекар, за да разберете дали вашият скрининг предстои сега или в рамките на следващата година.

10. Проверете дали сте направили ваксинацията срещу МПР

МПР ваксината обозначава морбили, паротит, рубеола. Рубеолата е рядкост, но може да бъде много опасна за развитието на бебето, особено в ранните етапи на бременността. МПР ваксината ще защити вас и вашето бебе. Обикновено се слагат две инжекции на деца, преди да навършат 6 години.Ако не сте били ваксинирани или не сте сигурни дали сте ваксинирани, обадете се на личния си лекар, за да проверите дали имат данни. Ако нямате данни, уговорете час за ваксинация.

11. Прегледайте се

Полово предаваните инфекции могат да повлияят на вашата фертилност, както и на всяка бъдеща бременност и бебе.Ако има някаква причина да мислите, че вие или вашият партньор имате някаква болест, важно е двамата да се подложите на тест.

12. Говорете с Вашия лекар за всички съществуващи състояния, всички лекарства, които приемате или предишни усложнения

Говорете с личния си лекар или медицински специалист, ако планирате да заченете и имате някакви известни, дългосрочни медицински състояния, за които приемате лекарства, като епилепсия, диабет, астма или състояния на психичното здраве. Някои състояния и лекарствата, използвани за тяхното лечение, могат да затруднят забременяването. Възможно е също да има някои рискове, свързани с вашето състояние или с лекарствата, използвани за лечението им и бременността. Важно е да не спирате да приемате лекарства, преди да говорите с лекар или специалист за вашите планове за зачеване.