Имаме бебе Плюс 1

Как да подобрите навиците за сън на вашето дете

бебе

Децата растат и се развиват бързо, затова е важно да спят достатъчно, за да имат необходимата енергия за активна игра и добро здраве. Добрите навици за сън, като например рутинни часове за сън, и осигуряването на спокойна, безопасна среда могат да помогнат на детето ви да получи почивката, от която се нуждае.

 

Какво е добър навик за сън?

Добрият навик за сън означава поведение и навици, които могат да доведат до добър нощен сън. Често се нарича добра хигиена на съня.

 

От колко сън се нуждае едно дете?

Сънят на новородените бебета е много различен. След около месец повечето бебета спят от 14 до 17 часа както през деня, така и през нощта. Постепенно вашето бебе ще спи повече през нощта и по-малко през деня.

Малките деца и децата в предучилищна възраст се нуждаят от 11 до 14 часа сън всеки ден. Повечето от тях трябва да са през нощта, но често се нуждаят от дрямка и през деня.

Опитайте се да поддържате дневната дрямка от 1 до 2 часа, за да избегнете забавяне на вечерното лягане, въпреки че нуждите на отделните деца може да варират. Децата в начална училищна възраст се нуждаят от 9 до 11 часа на нощ.

 

Нашият биологичен часовник и цикъл на съня

Моделите на съня се контролират от вътрешния часовник на нашето тяло, който ни държи будни през деня и насърчава съня през нощта. Той  помага да се координира освобождаването на хормон, наречен мелатонин, който казва на тялото ни, че е време за сън.

Повечето деца заспиват в рамките на 20 минути след лягане. Важно е да установите рутинни часове за нощния и дневния сън на вашето дете. Това им помага да поддържат биологичния си часовник, за да отделят мелатонин, което им помага да заспят по-бързо. Веднъж заспали, преминаваме през периоди на по-дълбок и по-лек сън през цялата нощ.

Доброто качество на съня означава, че детето ви спи дълбоко и не се събужда твърде често. Най-дълбокият сън обикновено настъпва преди полунощ, така че ранното лягане на детето ви ще му помогне да се възползва максимално от този период за добър сън.

 

Как да подобрите навиците за сън на вашето дете?

Хранене и физическа активност

Доброто хранене и упражнения ще помогнат на вашето дете да спи добре. Когато е възможно, опитайте се да разпределите времето за хранене, така че детето ви да не си ляга нито гладно, нито прекалено сито, тъй като това може да го накара да се чувства некомфортно и да му попречи да се успокои.

Физическата активност и играта през деня също ще помогнат на детето ви да използва енергия, така че да е по-малко вероятно да бъде неспокойно преди лягане. Насърчавайте малко време за игра на открито, тъй като излагането на слънчева светлина помага да се синхронизира биологичният им часовник, което помага за регулиране на съня.

Избягвайте съня през деня, ако детето ви е на възраст над 5 години. Уверете се, че детето ви избягва кофеина, например в безалкохолните напитки и шоколада.

 

Време за почивка

Периодът на почивка преди лягане може да помогне на детето ви да премине от време за игра към сън. Спокойните дейности, като разглеждане на книги, разказване на приказка на детето ви или пускане на тиха музика, могат да му помогнат да се почувства спокойно, отпуснато и сънливо. Периодите на почивка може да са особено полезни, ако имате трудности да накарате детето си да подремне през деня. Избягвайте използването на електронни медии, включително телевизия, компютри и мобилни телефони, поне един час преди лягане.

 

Рутина преди лягане

Следването на определена рутина вечер преди лягане, като къпане и миене на зъбите може да помогне на детето ви да свърже тези дейности със съня. Също така е важно те да се чувстват сигурни и спокойни. Някои деца могат да изпаднат в стрес, ако бъдат оставени сами в тъмна стая. Използването на нощна лампа или оставянето на вратата отворена може да е утешително.

Източник: PregnancyBirthBaby