Искаме бебе Плюс 1

6 неща, които трябва да направите, когато искате да имате бебе

1. Потърсете помощ за спиране на тютюнопушенето

Тютюнопушенето влияе върху плодовитостта (способността да забременеете) при мъжете и жените. Ако спрете да пушите сега, това ще подобри шансовете ви за зачеване. Също така пушенето уврежда ДНК на вашето бебе. По време на бременността тютюнопушенето е най-големият рисков фактор за сериозни усложнения при бременност, които можете да промените.

2. Започнете да приемате фолиева киселина

Фолиевата киселина трябва да се натрупа в тялото ви, за да осигури максимална защита за вашето бебе срещу дефекти на невралната тръба. Много жени зачеват в рамките на един месец, така че е идеално да започнете да приемате фолиева киселина два месеца преди да спрете контрацепцията. Ако вече сте спрели контрацепцията, започнете да приемате добавка от 400 mg фолиева киселина дневно.
На някои жени може да се предписват 5 mg фолиева киселина.

3. Хранете се добре

Можете да подобрите своята плодовитост, като ядете здравословна, балансирана храна. Най-добрите храни включват пълнозърнести храни, ненаситени мазнини и растителни протеини като леща и боб. Вашият хранителен режим преди и по време на бременност също ще повлияе на развитието на вашето бебе в утробата и неговото здраве в бъдеще. Здравословната диета е същата като здравословната диета за цял живот. Диетолог може да помогне, ако сте в състояние, което изисква специфична диета или хранителни изисквания, като диабет.

4. Намалете приема на кофеин

Изследванията показват, че консумацията на твърде много кофеин, докато се опитвате да заченете, може да увеличи риска от спонтанен аборт. Изследването показва, че това се отнася както за жените, така и за мъжете. Твърде много кофеин по време на бременност е вредно за развиващото се бебе. Ако планирате да заченете, вие и вашият партньор трябва да помислите да ограничите приема на кофеин до 200 mg на ден.

5. Опитайте се да поддържате здравословно тегло

Вашият ИТМ (индекс на телесната маса) е мярката, която изчислява дали теглото ви е здравословно. Идеалният ИТМ преди зачеването е между 18,5 и 24,9.
Наличието на висок ИТМ (над 25) може да намали плодовитостта ви и да увеличи риска от усложнения при бременност. Наднорменото тегло също може да допринесе за проблеми с фертилитета при мъжете. Ако имате много висок ИТМ (над 30), е невъзможна задачата да достигнете здравословния обхват и може да се борите с теглото си през целия си живот.
Тегло под нормата
Ако вашият ИТМ е в диапазон с ниско тегло (18,5 или по-малко), това може да повлияе на вашата фертилност и да причини здравословни проблеми по време на бременност. Може постепенно да наддавате на тегло със здравословна диета.

6. Останете активни

Активността, като правите редовни, умерени упражнения преди зачеването, ще помогне на вашата плодовитост. Жените, които са физически активни, е по-вероятно да имат деца, които също са физически активни. Министерството на здравеопазването препоръчва: поне 150 минути умерена активност седмично и силови упражнения в два или повече дни в седмицата, които работят на всички основни мускули.

(очаквайте продължение)