Имаме бебе Плюс 1

Световният ден на кенгуру-грижата се отбелязва с инициативи в цялата страна

бебе инкубатор

Днешният Световен ден на кенгуру-грижата се отбелязва с инициативи в цялата страна, съобщиха от фондация „Нашите недоносени деца“. Денят се отбелязва с Месец на отворените врати в пет неонатологични отделения в страната, с новооткрита семейна стая в МБАЛ-Шумен и с раздаване на подаръци за семейства на недоносени деца.

За да се насърчи прилагането на кенгуру-грижа, неонатологичните отделения в МБАЛ-Пазарджик, в Медицински комплекс “Д-р Щерев” в София, в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“-Габрово, в „МБАЛ-Добрич”, в болница „Канев“-Русе и в МБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново, ще предоставят възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт „кожа до кожа“ със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

От фондация “Нашите недоносени деца” са депозирали отворено писмо до Министерството на здравеопазването, в което изразяват загрижеността си от продължаващия ограничен родителски достъп до неонатологичните звена в страната. В него се изтъква, че са тревожни затрудненията, свързани с прилагането на международно утвърдени практики и препоръки, с които все още се сблъскват майките и бащите на новородени в България. Желанието на фондацията е отново да привлече внимание върху необходимостта от промяна в практиките в неонатологичните отделения в България, с цел да се осигури така необходимата близост и възможност за контакт на родителите с бебетата им по време на раждането и в постнаталния период.

Световната здравна организация определя кенгуру-грижата като животоспасяваща практика, която е от критично значение за подобряването на шансовете за оцеляване и укрепване на здравословното състояние на най-малките бебета. Кенгуру-грижата не залага на модерна техника или апаратура, тя разчита на естествения лечебен потенциал, който родителската прегръдка носи за бебето, познаващо единствено допира, миризмата и гласа на майката и бащата. Контактът “кожа до кожа” му помага да запази и поддържа телесната си топлина, да стабилизира дишането и сърдечния си ритъм, и да прекарва по-продължително време в дълбок сън, което е определящо и за пълноценното развитие на нервната му система.

В последните години неонатолозите посочват, че 10 на сто от новородените в България се раждат недоносени.  БТА