Плюс 1 Чакаме бебе

Проф. д-р Боряна Слънчева: Процентът на недоносени бебета в България е около 10 – 11%

Проф. д-р Боряна Слънчева Процентът на недоносени бебета в България е около 10 - 11%

Неонатологът от „Майчин дом“ проф. д-р Боряна Слънчева коментира, че през последните години за нашата страна процентът на недоносените бебета се движи в границата около 10 – 11%, предаде радио „Фокус“. Доближава се до средния в Европа, който е 10%. В Полша, Холандия и голяма част от скандинавските страни процентът недоносени бебета е около 6%.

Според нея причините да се раждат толкова недоносени деца са от различно естество – социални (нисък социален статус, стрес); недостатъчна медицинска грижа на бременната жена (ликвидирана система на женската консултация); различни заболявания, свързани с бременността (прееклампсия, тромбофили), увеличената възраст на майката за раждането на първо дете, която е над 30-32 години, асистираната репродукция и раждането след многоплодна бременност.

„Най-честите усложнения, до които водят преждевременните раждания, са свързани с анатомичната и морфологична незрялост на всички органи и системи. Особено място заема незрелостта на дихателната система и най-вече белите дробове и това е заболяването хиалинно-мембранна болест и като късно и сериозно усложнение – бронхо-пулмоналната дисплазия. Второ място заема проблемът с развитие на централната нервна система, мозъчните кръвоизливи и перивентрикуларната левкомалация, които могат да доведат до хитроцефалия, детска церебрална парализа или някакво смушение в интелектуалното развитие на детето в по-късната възраст. Важна е патологията, свързана с очите – ретинопатията на недоносеното, което налага щателен скрининг на всяко недоносено дете от специалист детски очен лекар“, заяви проф.д-р Слънчева.

Според нея положителен ефект за намаляване на преждевременните раждания би могло да доведе подобряването на здравна култура на младото семейство и по-добрата информираност при различни заболявания на бъдещите  майки.

Източник: Радио „Фокус“ снимка: пиксабей

За недоносено бебе се счита, когато дете е родено преди 37 гестационна седмица. Друг фактор влияещ на това дали бебето е доносено ли е или не е теглото. Нормалното тегло за новородено е около 3 килограма. Ако децата се родят под 2,5кг, се считат за недоносени бебета.