Плюс 1 Чакаме бебе

10 съвета за здравословна бременност

  1. Научете колкото е възможно повече за прекрасните начини, по които тялото ви се променя и за това как расте вашето бебе. Говорете с майка си, приятелите си и други жени относно бременността и раждането. Посещавайте класове за раждане в ранна бременност, четете книги и гледайте видеоклипове за нормалните бременност и раждане.

 

  1. Помислете дали искате да раждате в болница, в родилен център или у дома. Изберете доставчик на здравни услуги, който ще може да ви помогне в избраното от вас място и който ви помага да изградите увереност за бременността и раждането.

 

  1. Поддържайте добре балансирана диета. Направете чинията си цветна – яжте много зеленчуци и плодове всеки ден. Яжте риба три пъти седмично за растежа и развитието на мозъка на вашето бебе. Пийте много вода – шест до десет чаши на ден – и изберете (истински) плодови сокове и обезмаслено мляко вместо газирани напитки.

 

  1. Избягвайте вещества, които могат да бъдат опасни за вас и вашето бебе, като цигари, алкохол и наркотици. Не приемайте никакви лекарства, дори и лекарства без рецепта, освен ако не сте ги обсъдили с вашия доставчик на здравни услуги.

 

  1. Бъдете активни! Продължете програмите за упражнения, които сте правили преди да забременеете, според препоръките на вашия доставчик на здравни услуги. Ако не сте спортували преди да забременеете, помислете за ходене, плуване, пренатални упражнения или пренатални уроци по танци. Редовните, умерени упражнения правят раждането по-кратко и по-малко болезнено и намаляват риска от операция с цезарово сечение.

 

  1. Почивайте си много. Слушайте тялото си, за да определите дали имате нужда от кратки почивки през деня и от колко часа сън се нуждаете през нощта.

 

  1. Говорете с бебето си и се насладете на растящата ви връзка. Изследванията показват, че бебетата реагират на усещането за допир още на десет седмици от бременността. Малко по-късно вашето бебе може да реагира на светлина, вашия глас, музика и други звуци.

 

  1. Управлявайте стреса в живота си. Поддържайте отворена комуникация с партньора си. Изградете своята система за поддръжка. Научете и практикувайте медитация. Започнете курс по пренатална йога. Научете техники за управление на стреса като бавно, дълбоко дишане и други стратегии за релаксация.

 

  1. Планирайте раждането на вашето бебе. Научете колкото е възможно повече за това какво е раждането на мястото, което сте избрали. Различни класове могат да ви помогнат да разберете какво се случва по време на раждането. Вие и вашият екип за поддръжка ще научите позиции и движения, които ще помогнат за напредъка на раждането и начини за справяне със стреса и болката.

 

  1. Насладете се на това специално време в живота си! Вашето семейство и приятели могат да ви помогнат да се възползвате максимално от този прекрасен преход. Имайте доверие в способността на вашето тяло да отгледа, храни и роди това бебе, както жените правят от векове.

Източник: Lamaze