Плюс 1 Чакаме бебе

Нормално ли е да изпитвам задух по време на бременността?

бременна бременност

Нормално ли е да изпитвам задух по време на бременността? Въпреки че дори и лекия задух е изключително неприятен, това е нещо напълно нормално. Освен това е напълно безопасно за вашето бебе, което въпреки всичко е добре оксигенирано през вашата плацента. С напредването на бременността може да започнете да се чувствате зле дори след минимални физически натоварвания. Както обикновено, хормоните на бременността са виновни за това, че не можете да дишате. Ето какво трябва да знаете за задуха по време на бременност.

Кога обикновено започва недостигът на въздух?
Задухът често започва през втория триместър на бременността. През третия триместър задухът може да се увеличи, докато бебето ви продължава да расте.

Какво причинява задух по време на бременност?
Хормоните на бременността стимулират мозъка ви да увеличава честотата и дълбочината на вдишванията ви, така че да приемате повече кислород за вашето растящо бебе. Тези хормони също набъбват капилярите във вашия дихателен тракт и отпускат мускулите на белите дробове и бронхите, карайки ви да се чувствате сякаш всмуквате леден въздух.
По-късно по време на бременността матката ви се притиска към диафрагмата. Това компресира белите ви дробове, ограничавайки способността им да се разширят напълно, когато си поемете дъх, и ви кара да се чувствате така, сякаш току-що сте изкарали цял маратон, въпрки че само сте се качили по стълбите.

Какво мога да направя относно задуха по време на бременност?
Въпреки че не можете напълно да облекчите този често срещан симптом, има някои неща, които можете да направите, за да го облекчите поне малко:
Застанете колкото можете по-иправени. Правилната стойка дава на белите дробове малко повече място да си вършат работата.
Да спите, подпрени на лявата ви страна, е най-добрата позиция за циркулация.
Определено ще можете да се занимавате с ежедневните си дейности и да продължите да спортувате по време на бременност. Просто слушайте тялото си и не се напрягайте прекалено. Винаги когато можете, си дайте почивка (заслужавате го!)

Кога мога да очаквам задухът да приключи?
Ето нещо, което да очаквате с нетърпение: Задухът може да отслабне в края на бременността, когато бебето се спусне в таза ви, освобождавайки място за белите дробове.

Кога трябва да се обадя на моя лекар относно задух по време на бременност?
Ако се чувствате постоянно без дъх, консултирайте се с вашия лекар. Задухът понякога може да бъде причинен от анемия по време на бременност поради изчерпване на червените кръвни клетки, носещи кислород, така че вашият практикуващ лекар може да иска да провери нивата на желязото ви. Също така се консултирайте с вашия лекар, ако имате астма. Ако дишате много трудно и устните или върховете на пръстите ви изглеждат синкави или ако имате болка в гърдите и учестен пулс, незабавно се обадете на своя лекар.

снимка: pixabay