Имаме бебе Плюс 1

Всичко, което трябва да знаете за бибероните

биберон бебе

Повечето бебета имат силен сукателен рефлекс. Някои бебета дори смучат палците или пръстите си преди да се родят. Освен че помага при храненето, смученето често има и успокояващ ефект. Дали бибероните наистина са подходящи за вашето бебе? Разберете ползите и рисковете от използването на биберон, съвети за безопасност и стъпки за отказване на бебето от биберона.

 

Плюсовете

За някои бебета бибероните са ключът към удовлетворението между храненията. Помислете за предимствата:

 • Биберонът може да успокои капризното бебе. Някои бебета са най-щастливи, когато смучат нещо.
 • Биберонът предлага временно разсейване. Той може да бъде полезен по време и след инжекция, кръвни изследвания или други процедури.
 • Биберонът може да помогне на вашето бебе да заспи. Ако бебето ви има проблеми да се успокои, биберонът може да свърши работа.
 • Биберонът може да облекчи дискомфорта по време на полети. Бебетата не могат умишлено да „пукат“ ушите си, като преглъщат или се прозяват, за да облекчат болката в ушите, причинена от промени в налягането на въздуха. Смученето на биберон може да помогне.
 • Биберонът може да помогне за намаляване на риска от синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Смученето на биберон по време на дрямка и преди лягане може да намали шансовете за SIDS.

 

Минусите

Разбира се, нямат само плюсове. Помислете за недостатъците:

 • Вашето бебе може да стане зависимо от залъгалката. Ако вашето бебе използва биберон, за да заспи, може да се сблъскате с пристъпи на плач посред нощ, когато биберонът изпадне от устата на бебето.
 • Използването на биберон може да увеличи риска от инфекции на средното ухо. Въпреки това честотата на инфекциите на средното ухо обикновено е най-ниска от раждането до 6-месечна възраст – когато рискът от SIDS е най-висок и вашето бебе се влече най-много от бибероните.
 • Продължителната употреба на биберон може да доведе до проблеми със зъбите. Нормалната употреба на биберон през първите няколко години от живота обикновено не причинява дългосрочни проблеми със зъбите. Въпреки това, продължителната употреба на биберон може да доведе до неправилно подреждане на зъбите на детето.
 • Използването на биберон може да наруши кърменето. Ако кърмите, може да изчакате да предложите биберон на детето си, докато то не навърши 3 до 4 седмици и сте установили рутина на кърмене. Въпреки това, изследвания на неограничената употреба на биберон при здрави, доносени бебета установяват, че той няма влияние върху продължаването на кърменето.

 

Какво да правите и да не правите с бибероните

Ако решите да предложите на бебето си биберон, имайте предвид следните съвети:

 • Не използвайте биберон като първи метод за помощ. Понякога смяната на позицията или люлеенето могат да успокоят плачещото бебе. Предлагайте биберон на вашето бебе само след или между храненията.
 • Изберете биберон от една част, подходящ за съдомиялна машина. Бибероните, направени от две части, представляват опасност от задавяне, ако се счупят.
 • Оставете вашето бебе да определя темпото. Ако бебето ви не се интересува от биберона, не го насилвайте.
 • Пазете го чист. Докато бебето ви навърши 6 месеца и имунната му система узрее, често кипвайте бибероните или ги пускайте в съдомиялната машина. След 6-месечна възраст просто ги измивайте със сапун и вода. Устойте на изкушението да „изплакнете“ биберона в собствената си уста. Само ще разпространите повече микроби.
 • Не го захаросвайте. Не поставяйте сладки вещества върху биберона.
 • Постарайте се да е безопасен. Сменяйте често биброните и използвайте подходящия размер за възрастта на вашето бебе. Следете за признаци на влошаване. Също така внимавайте с щипките за биберон. Никога не прикрепяйте биберон към връв, достатъчно дълга, за да се закачи около врата на вашето бебе.

 

Как да спрете ползването на биберона

Рисковете от използването на биберон започват да надвишават ползите, когато бебето ви порасне. Докато повечето деца спират да използват биберони сами на възраст между 2 и 4 години, други се нуждаят от помощ да се откажат от навика. Използвайте похвала, когато детето ви реши да не използва биберона. Ако детето ви изпитва трудности да се откаже от него, помислете дали да не потърсите помощ от лекаря или зъболекаря на детето си.

Източник: Mayo Clinic