Искаме бебе Плюс 1

Екип на „Майчин дом“ извърши изключително рядка и сложна операция за първи път в България

Екип на „Майчин дом“ извърши изключително рядка и сложна операция за първи път в България

Радикално отстраняване на маточната шийка беше успешно завършена и даде нов живот на млада жена с вродена аномалия

Вчера, 27 юни, екип от специалисти на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в състав , доц. Божидар Славчев, доц. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева се справиха успешно с много рядък случай с радикално отстраняване на маточната шийка, поради наличие на инвазивен рак. Операцията беше извършена на млада 24 годишна пациентка с вродена аномалия на урогениталния тракт – две матки и две маточни шийки, които са сраснали помежду си. Пациентката е с един бъбрек. Интервенцията бе изключително сложна и изцяло съобразена със съвременните световни разбирания за онкогинекологочно поведение, давайки нов живот и шанс за последващата бременност на 24-годишната жена.

След вниметелно диагностициране, екипът на „Майчин дом“ реши да извърши органосъхраняваща операция. След 4-часова операция, туморът бе отстранен успешно, премахвайки само маточните шийки заедно с лимфните възли в малкия таз.

„Имайки предвид вродената аномалия на урогениталния тракт на пациентката, можем да заявим, че такава операция се прави за път в България, а е рядкост и в света! Подобни публикации почти не се откриват в светованата практика, което прави вчерашната операция повод за гордост и голям успех на целия екип на АГ болница „Майчин дом“.“, споделя доц. Костов.

В момента пациетката е в постоперативен период и се намира в реанимация. Тя се чувства добре, а възстановителният процес протича гладко.

снимка: pixabay