Плюс 1 Чакаме бебе

10 съвета за здравословна бременност

1. Научете колкото е възможно повече за прекрасните начини, по които тялото ви се променя и за това как расте вашето бебе. Говорете с майка си, с приятелите си и с други жени относно бременността, родилните мъки и раждането. Посетете клас за на ранна бременност, прочетете книги и гледайте видеоклипове за нормална бременност и раждане.

2. Помислете дали искате да родите в болница, в родилен център или у дома. Изберете човек, който ще може да ви помогне със здравните грижи в избраното от вас място и който ще ви съдейства да изградите увереност за бременността и раждането.

3. Хранете се с добре балансирана диета. Направете чинията си цветна – консумирайте много зеленчуци и плодове всеки ден. Яжте риба три пъти седмично за растежа и развитието на мозъка на вашето бебе. Пийте много вода – шест до десет чаши на ден и избирайте (истински) плодови сокове и обезмаслено мляко вместо газирани напитки.

4. Избягвайте субстанциите, които могат да бъдат опасни за вас и вашето бебе, като цигари и алкохол. Не приемайте никакви лекарства, дори лекарства без рецепта, преди да сте ги обсъдили с вашия личен лекар.

5. Бъдете активни! Продължете да правите упражненията, които сте правили и преди да забременеете, в съответствие с препоръките на вашия лекар. Ако не сте спортували преди да забременеете, помислете за ходене, плуване, пренатални упражнения или класове за пренатален танц. Редовното, умерено упражнение прави раждането по-кратко и по-малко болезнено и намалява риска от операция с цезарово сечение.

6. Почивайте си качествено. Слушайте тялото си, за да определите дали имате нужда от кратки почивки през деня и да определите от колко часа сън имате нужда през нощта.

7. Говорете с бебето и се наслаждавайте на нарастващата ви връзка. Сега изследванията показват, че бебетата реагират на усещането за допир още на десетата седмица от бременността. Малко по-късно вашето бебе може да реагира на светлина, глас, музика и други звуци.

8. Контролирайте стреса в живота си. Поддържайте отворена комуникация с партньора си. Изградете си система за подкрепа. Научете и практикувайте медитация. Посетете пренатален клас по йога. Усвоете техники за управление на стреса като бавно, дълбоко дишане и други начини за релаксация.

9. Планирайте раждането на вашето бебе. Научете колкото е възможно повече за процеса на  раждане в избраното от вас място.

10. Насладете се на това специално време в живота си. Вашето семейство и приятели могат да ви помогнат да се възползвате максимално от този прекрасен период. Имайте увереност в способностите на тялото ви, както са правили жените от векове.

снимка: pixabay