Имаме бебе Плюс 1

Лекари спасиха бебе с много рядка аномалия

Лекари спасиха бебе с много рядка аномалия

Д-р Стоян Пеев (началник на детската урология ) и проф. Диян Енчев (завеждащ травматологията) извършиха сложна интервенция на бебе, което се ражда с екстрофия на пикочен мехур, съобщиха от пресцентъра на болницата. По време на операцията лекарите са изградили нов пикочен мехур, извършвайки сложна реконструкция на тазовите кости. Сложната интервенция е продължила повече от 12 часа.

Целта на подобна операция е да постигне задържане на урината и да се осигури стабилност на таза за бъдещите движения в тази област. 1 на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур, което е една от най-тежките малформации в детската урология. Това е комбинирана малформация, при която липсват предна стена на пикочния мехур, част от коремната стена, а тазовият пръстен не е затворен.

Бебето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди. В следствие на тази аномалия урината се излива на кожата на корема му. При екстрофия на пикочен мехур се налагат поредица от последващи операции с цел постигане на нормален здравен и социален статус.

В момента момченцето се възстановява в детската урология на „Пирогов“. Майката подчерта, че в навечерието на Световния ден на здравето – 7 април, изказва огромни благодарности към целия екип, който се грижи за детето й и по-специално към лекарите, които са извършили сложната операция. Тя им пожела да са здрави, за да могат да даряват здраве на пациентите си.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.