Имаме бебе Плюс 1

Лекари спасиха бебе с много рядка аномалия

Лекари спасиха бебе с много рядка аномалия

Д-р Стоян Пеев (началник на детската урология ) и проф. Диян Енчев (завеждащ травматологията) извършиха сложна интервенция на бебе, което се ражда с екстрофия на пикочен мехур, съобщиха от пресцентъра на болницата. По време на операцията лекарите са изградили нов пикочен мехур, извършвайки сложна реконструкция на тазовите кости. Сложната интервенция е продължила повече от 12 часа.

Целта на подобна операция е да постигне задържане на урината и да се осигури стабилност на таза за бъдещите движения в тази област. 1 на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур, което е една от най-тежките малформации в детската урология. Това е комбинирана малформация, при която липсват предна стена на пикочния мехур, част от коремната стена, а тазовият пръстен не е затворен.

Бебето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди. В следствие на тази аномалия урината се излива на кожата на корема му. При екстрофия на пикочен мехур се налагат поредица от последващи операции с цел постигане на нормален здравен и социален статус.

В момента момченцето се възстановява в детската урология на „Пирогов“. Майката подчерта, че в навечерието на Световния ден на здравето – 7 април, изказва огромни благодарности към целия екип, който се грижи за детето й и по-специално към лекарите, които са извършили сложната операция. Тя им пожела да са здрави, за да могат да даряват здраве на пациентите си.