Имаме бебе Плюс 1

Детайлна информация за ползата от кърмата във „Всичко за кърменето“

Христина Янева-Хедра, която е сертифициран консултант по кърмене, разяснява важни въпроси, свързани с кърменето в книгата си „Всичко за кърменето” (ИК „Сиела”). Сред темите, описани подробно в наръчника, са какво дава кърменето на детето, колко мляко му е нужно, каква храна и колко е добре да поема майката по време на кърмене, процесът на отбиване и др.

Естественият биологичен процес на кърмене, който вълнува всяка (бъдеща) майка е подробно описан от сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева-Хедра в изданието „Всичко за кърменето”. Ръководството предлага детайлна информация за ползата от кърмата, за начините, по които тя допринася за здравето и имунитета на бебето, за кърменето при родилки с цезарово сечение или такива, които са били разделени с бебето в началото, както и за още куп въпроси, които неминуемо изникват пред младите майки.

Във „Всичко за кърменето”(със закачливото подзаглавие „Или почти всичко, но практично”) Янева дава съвети дали е необходимо родилките да се изцеждат след всяко кърмене, дали се дава вода на вече накърменото дете, както и за следващия етап – захранването на кърменото бебе. Авторката коментира още дохранването и отбиването, като предлага и решения за справяне с трудностите – напр. незасукващо бебе, разранени гърди, прекалено наддаване или пък некачване на тегло при детето и др. От книгата научаваме повече и за позите в кърменето, как бременността подготвя тялото на майката и бебето за кърменето, достатъчна ли е коластрата и пр. Отделено е специално внимание на често срещани проблеми при кърмачките като мастит, абсцес, запушване на млечните канали и др.

Христина Янева-Хедра е сертифициран от международния борд консултант по кърмене, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, майка на две деца и създател на блога „Кърменето като начин на живот”. Съпътстващ лектор и преподавател е на обученията за медицински лица и доброволни консултанти по кърмене, организирани от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, както и на други мероприятия, насочени към децата. Между всичко това, Христина Янева намира време и да пише – съавтор и консултант е на множество публикации за кърмене към различни списания, онлайн медии и материали по темата, издавани от неправителствени и други организации. Повече за авторката на „Всичко за кърменето” можете да научите тук.

Откъс от „Всичко за кърменето“, Христина Янева-Хедра

КАК ДА СЕ ПОДГОТВЯ ЗА КЪРМЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

От предишната глава вече знаете, че, за щастие, вашето тяло чудесно знае какво да прави и усърдно се подготвя, дори без ваше съзнателно участие. Гър¬дите растат, кръвоносните съдове се разширяват и разклоняват. Ареолата и зърното стават по-еластич¬ни, потъмняват и се уголемяват напълно без ваша на¬меса. Монтгомеровите жлези отделят своя секрет и овлажняват нежната им кожа.
Ето защо не е страшно, ако не последвате съветите да си изтезавате усърдно гърдите с намокрена хавлиена кърпа и други уреди за мъчения (или дори само да мажете с крем за зърна също не е нужно). Ще ви издам една тайна – всъщност гърдите никога не хващат мазоли!

Разраняването на зърната се случва поради неправилно поставяне и проблеми със засукване¬то на бебето, а не заради липса на подготовка на зърната преди раждането.
За съжаление, никакво превантивно мазане по време на бременността няма да помогне срещу едно постоян¬но триене на зърното в небцето, ако бебето не е сложено добре и не суче както трябва.
Изследванията също са на ваша страна – няма доказателства, че всички тези „техники“ имат какъвто и да било положителен ефект. Затова пък е известно, че манипулирането на зърната може да предизвика отделяне на окситоцин и оттам контракции, особе¬но в късните седмици на бременността. По тази причина не се препоръчва да дразните зърната, особено ако имате проблемна бременност и преждевременни контракции.

Най-разумната подготовка за кърмене по време на бременността не е насочена към нещо, което правите с гърдите си – както видяхте, природата чудесно се грижи за тях напълно сама. Бременността е времето за събиране на информация и наблюдения.
Книгата, която държите в ръцете си, е едно чудесно начало на подготовката ви за кърмене.
Курсовете за бременни предлагат лекции за кърмене, където по-кратичко ще ви представят основни¬те насоки.
Гледането на клипчета в интернет ще ви даде доста визуална представа за позите и засукването.
А още по-добре е да отидете при приятелки, които кърмят бебето си или на срещи на кърмачки. Там ще видите как се случва естественото хранене отблизо и в детайли, както и може да чуете много полезни (и някои изненадващи за вас) неща около практичната страна на кърменето. Колкото по-често виждате как жените кърмят и се грижат за бебето си, толкова по-лесно ще ви е след раждането и толкова по-уверена ще се чувствате.