Семеен портрет Ти и Аз

Най-добрите секс пози по време на бременността (част 2)

прочетете първо Най-добрите секс пози по време на бременността (част 1) тук

Какви сексуални позиции трябва да избягвате по време на бременност? Освен ако лекарят не ви каже друго, няма почти нищо, което е извън границите. До втория триместър ще искате да  избягвате от всяка позиция, която натоварва корема ви. Така че не се колебайте да се придържате към повечето любими преди бременността пози, които все още са ви удобни.

Забавлявайте се и проучвайте нови възможности! Пробването на нови неща в спалнята може да накарате вие и вашият партньор да се почувствате още по-свързани.

Има ли някакви рискове, свързани с определени позиции при бременност? Почти всяка поза е безопасна наред, стига да ви се струва добре и да ви е удобна. Ако приемем, че лекарят ви е казал, че всичко е наред, правенето на секс по време на бременност е нещо напълно безопасно. Въпреки това има няколко неща, които трябва да обмислите, за да избегнете риск за вас или вашето бебе: След 20-та седмица е добре да избягвате вие да сте отдолу. Да лежите по гърб за няколко минути не е голяма работа, но ако останете по този начин за продължителен период от време, може да ви прилошее и това да намали притока на кръв към бебето, да не говорим, че можете да навредите на гърба си.

Бъдете разумни относно аналния секс. Това е нещо нормално, но ако искате да продължите с вагинален секс, уверете се, че вие и вашият партньор сте се измили добре, за да премахнете бактерии, причиняващи инфекция. Освен това вероятно ще искате да го избегнете, ако се занимавате с хемороиди – нещо, което може да се окаже неудобно.

Кои пози са добри според триместъра?

Всичко зависи от това кое ви се струва приятно.

Но като цяло ето какво е най-добре:

Първи триместър: Коремът ви е от малък до несъществуващо в момента, така че всяка позиция, която е работила преди бременността, вероятно все още ще ви кара да се чувствате добре.

Втори триместър: С увеличаването на корема, сега може да е моментът да започнете да проучвате позиции, които се съобразяват с това. Тъй като все още коремът ви не е голям, може да ви се стори удобно да лежите.

Трети триместър:  В рамките на нормалното е да се придържате към всичко, което все още ви кара да се чувства добре, разбира се. Но ако някои от любимите ви пози са започнали да стават малко предизвикателни, лежането на една страна с възглавница между коленете и проникването отзад може да бъде най-удобно, тъй като няма да се налага да поддържате тежестта на корема или да се оказва натиск върху гърба ви.

Мога ли все още да правя секс след 40-тата седмица и след това?

Да, освен ако вашият лекар не ми е казал друго. Съвпреки това сексът след 40-тата седмица може да бъде придружен с изненади. Например, може да усетите леко зацапване сега, когато шийката на матката ви е започнала да омеква. Не се притеснявайте – нормално е.

Основното нещо, което трябва да запомните: наистина няма правилен или грешен начин да правите секс по време на бременност, но колкото по-голям е коремът ви, много е вероятно да откриете, че определени позиции са просто по-удобни. Всичко е в това да слушате тялото си.