Прилики и Разлики Семеен портрет

Ще се справи ли Китай с рекордно ниската раждаемост

Разведената 33-годишна Чън Луочжън живее в Чънду, столицата на югозападната провинция Съчуан, която през февруари узакони регистрацията на деца от неомъжени жени – нещо, което Китай обмисля да въведе в цялата страна, за да се справи с рекордно ниската раждаемост. Според новите промени неомъжените жени вече могат да ползват платен отпуск по майчинство и да получават детски надбавки, които преди бяха достъпни само за омъжените жени. От решаващо значение е фактът, че Чън вече има законен достъп до инвитро лечение в частна клиника. Сега тя е бременна в 10-та седмица.

„Да бъдеш самотен родител не е за всеки, но аз съм щастлива с това решение“, казва Чън, която работи в областта на логистиката. „Също така всеки сам решава дали да сключи брак или не. Тук политиката е либерализирана и знам, че много самотни жени се подлагат на инвитро процедури“, добави тя, цитирана от Ройтерс.

Обезпокоени от първия спад на населението в Китай от шест десетилетия насам и от бързото му застаряване, политическите съветници на правителството през март внесоха законопроект, според който жените без партньор ще могат да замразят яйцеклетки и да имат достъп до инвитро зачеване, наред с други услуги, предаде Си Ен Ен. Китайски високопоставени служители към момента не са коментирали случая.

„Ако Китай промени политиката си, като позволи на самотните жени да имат деца, това може да доведе до увеличаване на търсенето на инвитро процедури“, казва Ив Липенс, директор по бизнес развитие за Азиатско-тихоокеанския регион в компанията „ИНВО Байосайънс“ (INVO Bioscience), която очаква регулаторно одобрение, за да пусне инвитро технологията си в Китай. „Ако обаче търсенето се увеличи внезапно, Китай ще има още по-голям проблем с капацитета“, допълни той.

Националната комисия по здравеопазване на Китай (НКЗ) не отговори на искането за коментар относно улесняването на достъпа до инвитро, въпреки че по-рано призна, че много млади жени отлагат плановете си да се омъжат и да имат деца, като отбеляза, че високите разходи за образование и отглеждане на деца са допринесли за намаляването на броя на браковете.

Шанхай и южната провинция Гуандун също разрешиха на неомъжените жени да регистрират децата си, но услугите за инвитро за самотни жени остават забранени, пише „Чайна дейли“.

Липенс заяви, че повечето клиники за инвитро оплождане в Китай са работили с пълен капацитет преди ковид пандемията и вероятно скоро това ще се възобнови, тъй като страната е отменила ограниченията, свързани с вируса.

„Опашките в болницата са много дълги“, казва 34-годишната Сянгю, омъжена жена, която се подлага на инвитро в Чунцин, на около 300 км източно от Чънду.

Китайските болници и клиники, както държавни, така и частни, провеждат около един милион цикъла на лечение с инвитро годишно, в сравнение с 1,5 милиона в останалата част на света, според научни списания и експерти от индустрията.

Цената на един цикъл (включващ медикаменти за стимулиране на яйчниците, замразяване на яйцеклетки, оплождане в лаборатория и трансфер на ембриони) е регулирана в Китай. Тя варира между 3500 и 4500 долара, което е около една четвърт от цените в САЩ за тези услуги. В Китай има 539 публични и частни центрове за инвитро, а НКЗ заяви, че има за цел до 2025 г. да създаде по един център на всеки 2,3 милиона души, с което общият им брой ще надхвърли 600.

Китайският пазар на инвитро оплождане, включващ лечение, лекарства и оборудване, се очаква да нарасне с 14,5 % годишно през следващите години и почти да се удвои до 12,4 милиарда долара през 2025 г., се посочва в доклад на изследователската компания „Лийдлео“ (Leadleo) от миналата година. Вивиан Чжан, управляващ директор на компанията „Мерк Чайна“ (Merck China), която предоставя продукти и услуги за инвитро клиники в страната, заяви, че градовете в по-бедните провинции бързо развиват центрове за репродуктивна медицина, подобни на тези в Пекин и Шанхай.

„Съществува огромна незадоволена медицинска нужда за китайските пациенти“, каза Чжан и добави, че е „много оптимистично настроена“ за инвитро пазара в Китай.

Според експерти в бранша неравнопоставеността между половете, стигмата в китайското общество, с която се сблъскват самотните бременни жени, и липсата на социални проучвания затрудняват количественото определяне на общото търсене и на това колко ще нарасне то, ако реформите бъдат въведени в близко бъдеще.

Камила Касо, директор на платформа, която инвестира в клиники за лечение на безплодие и технологии, заяви, че на жените от Китай се предоставят 500 000 инвитро цикъла годишно в клиники в други страни.

Много китайски жени предпочитат да заченат в клиники в чужбина, ако нямат партньор до себе си, ако искат да направят различни генетични тестове или да изберат пола на детето, каза Касо. Стар китайски закон, датиращ от три десетилетия, забранява на родителите да научават пола на плода предварително. Целта на закона е справяне с дисбаланса между половете, отбелязва Си Ен Ен.

От 1980 г. до 2015 г. страната е прилагала строга политика за едно дете. Това стои в основата на голяма част от демографските предизвикателства, които дадоха превес на Индия да се превърне в най-многолюдната държава в света. Оттогава ограничението е увеличено на три деца.

Касо заяви, че нейният фонд в момента разкрива две клиники в Банкок и Куала Лумпур и има за цел през следващите три-четири години да има около 15 в Тайланд, Малайзия и Сингапур. Фондът не инвестира в Китай поради несигурността относно стимулите за инвитро, каза тя и добави, че той може да привлече китайското търсене чрез пазара в Югоизточна Азия.

Според анализатори по въпросите на населението подобряването на достъпа до услуги, свързани с раждаемостта, няма да реши само по себе си демографския проблем на Китай, тъй като е необходимо да се обърне повече внимание на различни фактори – от ниските доходи до скъпото образование, слабата мрежа за социална сигурност и голямото неравенство между половете.

Лин изчислява, че в Китай вече се раждат около 300 000 бебета годишно чрез инвитро, което е около 3 % от новородените. „Вярвам, че в близко бъдеще ще се появи свързана с това политика, която може да задоволи желанието на много хора да имат дете“, казва Лин.

Въпреки че през последните години все повече китайски жени отлагат или се отказват от раждането на деца, много от тях все още искат да станат майки.

Чжой Ян, 22-годишна студентка по международни финанси от провинция Хунан, заяви, че за първи път е чула за инвитро по телевизията и иска то да бъде узаконено в цялата страна, в случай, че не намери партньор, но финансовото ѝ състояние ѝ позволява да има дете.

„Има жени, които не искат да се омъжват, но все пак искат да имат деца. Може би ще избера инвитро“, каза Ян. източник: БТА