Да поговорим Интервю

Надежда Цекулова: Зад „майчината смъртност“ стоят проблеми от десетилетия

Кирил Ананиев откри ново родилно отделение в старозагорската университетска болница

Зад „майчината смъртност“ стоят проблеми от десетилетия, заяви пред БНР журналистът Надежда Цекулова. При всеки трагичен случай търсим персонална вина, но никога не стигаме отвъд този разговор, подчерта тя и добави:

Трябва да търсим причините и решенията отвъд конкретния казус, за да не се мултиплицират и повтарят отново и отново аналогични и еднотипни случаи, които водят до загуба на човешки животи“.

Според Цекулова става дума за хронични проблеми в родилната грижа. По думите й те допълнително са обострени след пандемията от Covid-19: „За съжаление, в момента сме се върнали в едни времена, в които раждащата жена е абсолютно лишена от публично представителство и публичен разговорА проблемите в тази система се задълбочават. Акушерки няма. Липсват елементарни условия, доказани като най-добра практика. Като започнем от инвазивните методи, които се прилагат по време на раждане, преминем през липсата на ключови лекарства за предизвикване на раждане, и стигнем до елементарни неща, като това да бъде допускан придружител на раждащата жена. Всички тези неща в нашата система не съществуват и дори няма разговор за това. Започваме да говорим, чак когато се стигне до фатален изход. Зад тази смърт стоят ужасно много нерешени с десетилетия проблеми“.

Когато нямаме работещи системи, трябва да мислим как да ги изградим от 0, коментира Надежда Цекулова в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. Системите обаче се правят от хора, подчерта тя и каза:

„Това, с което може да се започне, е да положим усилия да изведем на челно място и да дадем подкрепата си за взимане на решения на хора, които са в състояние да мислят прогресивно“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.