Искаме бебе Плюс 1

Тест за бременност – видове и правила за използване

тест за бременност

Тест за бременност се използва за откриване на човешки хорионгонадотропин (hCG), специфичен хормон, произвеждан по време на бременност. Наличието на hCG в биологичните течности (кръв, урина) продължава около месец след раждането. Ако този характерен хормон е открит в урината, тестът за бременност сигнализира две ленти или по друг начин за началото на бременността.

Видове тестове за бременност

Тестовете за бременност се различават помежду си, на първо място, според чувствителността, която производителите поставят на опаковката: 10, 20, 25, 30. Това съответства на концентрацията на hCG в урината на планираната бременна жена в mIU на ml. В този случай по-малък брой означава по-висока чувствителност на теста и по-ранно откриване на бременност. Повечето тестове имат чувствителност от 20-25 mIU / ml, те могат да определят началото на бременността от първия ден на пропуснатата менструация. Има тестове (чувствителност 10 mIU / ml), които установяват бременност дори преди началото на забавянето, вече 7-10 дни след зачеването.

Правила за използване на тест за бременност

Правилата за използване на теста зависят от неговия тип. Основните им видове са:

Тест с ленти
Най-лесният тест за определяне на бременност. Лентата пада до специална маркировка в сутрешната урина (тя е по-концентрирана). След 10-20 секунди тестът трябва да бъде изваден и поставен върху хоризонтална повърхност. Няколко минути по-късно върху него ще се появят една или две ивици. Едно – няма бременност, две – настъпила е бременност.

Тест за таблет
Той е сходен с предишния, но хартиената лента се поставя в пластмасова кутия и урината се нанася с пипета в специален отвор. Резултатът се определя от една и съща една или две ленти.

Реактивен тест
Той е по-скъп и много чувствителен. Удобно е, че не е необходимо първо да се събира урина и може да не е сутрин. Тестът може да се постави директно под струята. Резултатът се проявява по същия начин – една или две характерни ивици.

Електронен тест
За такива тестове индикаторната лента може да се постави в съд с урина или директно под струята. Резултатът ще бъде ясен след три минути под формата на знаци: „+бременна“ – бременна сте, или „-небременна“ – не сте бременна.

Понякога втората ивица е слабо изразена. Това означава, че има бременност, но нивото на hCG в кръвта все още не е много високо. Трябва да повторите теста след 2-3 дни, след което ще стане по-ярък.

Тестът за бременност винаги ли е верен?

Инструкциите, които идват с тестовете, гарантират 90-95% точност, като същевременно предполагат определен процент грешка. В какви случаи е възможно?
Твърде ранен тест, когато нивото на hCG все още не е имало време да се повиши.
• Срок на годност на теста.
• Нарушаване на инструкциите по време на теста.
• Прием на определени лекарства.
• При голямо количество пияна течност – намалява концентрацията на hCG в кръвта.

Тестът за бременност потвърждава или опровергава началото на бременността, без да отговаря на въпроса за нейното време или състояние. Ако бременността е извънматочна или има заплаха от спонтанен аборт, тестът няма да ви информира за това. За да направите това, трябва да вземете кръвен тест за hCG и да се свържете с клиника.

Как да изберем тест за бременност?

Очаквате, че сте бременна. Например, календарът показва пропусната менструация. Всеки тест ще ви свърши работа. Максималното количество на хормона hCG в тялото сутрин, тогава резултатът е по-точен. Но съвременните тестове за качество го определят по всяко време.

Подозирате бременност и искате да зарадвате партньора си с тази новина – електронен тест с капачка. Резултатът е ясен веднага, без предположения. Капачката предотвратява контакт с урината.

Вторият вариант е тест с таблет. Батерията няма да се изтощи и издържа дълго време. Недостатък: Резултатът не е толкова очевиден, лесно е да го объркате с тест за COVID-19.

От известно време планирате бременност и нямате търпение да разберете дали е настъпила концепция. Изберете електронен тест. Той ще определи бременността 5 дни преди забавянето на менструацията. Единственият недостатък на тази опция е цената. Можете да използвате тест за овулация като алтернатива.

източник: КРОСС