Да поговорим Коментар

На мама гордостта и Facebook

На мама гордостта и Facebook

Всяка майка вижда детето си като особено красиво и прекрасно. Естествено, че ще е така. Както когато тийнейджърка с дрешки размер „хикс ес“, които ѝ хлопат, все се вижда дебела в огледалото. Или жена, влюбена в плешив коремест косматко, който ѝ се вижда като принц от приказка.

Понякога хората са заслепени от стремежа си към съвършенство и по-щастливи дни и не виждат действителността. Маминото отроче, което може и наистина да е красиво, често се среща изтипосано на снимка в социалните мрежи от гордата си майка. Хората се чудят каква ли и е точно целта – дали да се похвали (на кого?) или да се оплаче (едва ли!). Може би да събере рекорден брой „лайкове“ или просто някъде в интернет пространството да съхранява снимките за поколението. Ако целта е последното, един имейл адрес с името на детето, където да се препращат фотосите, и то някой ден да получи паролата, е по-добра идея.

Обикновените фейсбук потребители със сигурност няма да оценят извънземната фотогеничност и божествен чар на подрастващото, но ще дадат по един поощрителен лайк, освен ако вече не им е писнало от биографичния филм в картинки за детето на еди-кого си. Яло пюре и се нацапало – щрак, заспало при котката – щрак, седнало на гърнето – щрак, ходи, пее, спи, играе, нищо не прави -щрак, щрак, щрак… На кого му пука?

От облъчването с тези снимки, хора, които нямат деца, но искат такива, се чувстват неудобно; тези, които не искат да имат деца, не се интересуват и от чуждите, а тези, които вече имат, си имат и техните снимки. Много често създателят на фотомодела подкрепя с текст изображението: „Тук Стефчо прохожда.“, „Първото кебапче на Митко.“, „Тук Никол се мръщи, защото не искаше да се снима с тази шапка.“ Благодарим за този бюлетин, чувстваме се обогатени! Беше се появил дори надпис под снимка: „Знам, че прекалявам, но просто не мога да се спра.“ Може би за някои това е начинът да изразяват любовта си. „Моето гардже си е най-хубаво!“. Само дето някои не са гарджета, а гаргамелчета.

На мама гордостта

Снимка: pixabay.com

Някои родители пък дори създават фейсбук профил на нищо неподозиращото новородено. С неговото име, с неговите снимки, с неговата невръстна история. Добавят като приятели собствените си познати и непознати. В стремежа си все повече хора да виждат и да се възхищават на чудото на природата, пръкнало се на този свят, родителите забравят да защитят достъпа от чужди индивиди. Така, недоброжелатели могат да злоупотребяват със снимките на сладкото надупено агънце.

Разбира се, нямам нищо против умереното качване на снимки. Децата са забавни и прекрасни. Нека някои хубави кадри бъдат споделяни, за да радват повече хора. Но наистина хубавите. Защото „количествените натрупвания водят до качествени изменения“ и става досадно.

Снимка на корицата: pixabay.com