Виж кой говори Да поговорим

Илон Мъск: Правете повече бебета

Най-богатият човек в света, предприемачът Илон Мъск, самият той баща на 10 деца, призова днес съвременниците си да „правят повече бебета“, тъй като според него демографският спад е едно от най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен светът, предаде Франс прес.

„Повярвайте ми, кризата с бебетата е огромен проблем“, заяви 51-годишният бизнесмен пред медиите в Ставангер, Норвегия, където ще участва в конференция, посветена на енергетиката.

Попитан кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсква светът, основателят на американската компания за електрически автомобили „Тесла“ (Tesla) несъмнено посочи прехода към възобновяема енергия, но незабавно премина и към темата за нивото на раждаемостта, един от проблемите, към които има особен афинитет, макар и не толкова известен на широката общественост.

В западните общества, а и в гъстонаселени страни като Китай, раждаемостта постоянно се понижава най-вече заради застаряването на населението.

„Важно е хората да създават достатъчно деца, за да поддържат цивилизацията“, каза той. „Говори се, че цивилизацията може да изчезне от раз или в мъки. Ако нямаме достатъчно деца, ще умрем, стенейки с памперси за възрастни. Това е депресиращо“, добави Мъск.

„Така че, правете повече деца“, заключи той. „Поне правете достатъчно деца, за да се поддържа населението. Не искаме населението да намалее дотолкова, че накрая да изчезне“, подчерта основателят на „Тесла“.

Разведен три пъти, Илон Мъск е баща на 10 деца, едно от които почина на 10 седмици. Друго от децата му, дъщеря трансджендър, депозира неотдавна официална молба за смяна на фамилията заедно с тази на пола, за да прекъсне всички връзки с баща си.

Американските медии разкриха неотдавна, че той е станал баща през ноември на близнаци от директорка в стартъпа „Нюралинк“ (Neuralink), няколко седмици преди раждането на Екса Дарк Сидириъл Мъск, дъщеря му от певицата Граймс.

Пристигайки с частния си самолет в Ставангер, Илон Мъск заяви също, че планетата все още има нужда от източници на енергия от изкопаеми горива.

„Гледайки реалистично, смятам, че трябва да използваме в краткосрочен план петрола и газа, тъй като, ако не го направим цивилизацията ще рухне, особено сега със санкциите срещу Русия“, коментира той. „В този момент би било оправдано да се проучват повече въглеводороди в Норвегия“, подчерта Мъск.

Скандинавската страна, която е най-големият производител на петрол и природен газ в Западна Европа, получава много заявки от другите европейски страни, обхванати от енергийна криза и желаещи да сложат край на енергийната си зависимост от Русия, отбелязва АФП.