Искаме бебе Плюс 1

Проф. Алексей Савов: С дизайнерските бебета гарантираме превенция на генетични заболявания

„Генетиката е пътят към персонализираната медицина, като най-често се прилага при редките заболявания. Чрез генетичен тест може ясно да се открие малигнен процес или рецидиви в онкологичните заболявания“. Това каза проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория, акцентира върху приложението на генетиката в диагностиката на редица заболявания по време на фарма форума „Бъдещето на медицината Хоризонт 2030“, който се проведе вчера.

Той подчерта, че за Националната генетична лаборатория на Университетска болница „Майчин дом“ най-важната задача е диагностиката по време на бременност. „Ние изследваме приблизително 25 000 жени с цел да установим генетични аномалии и възможни проблеми при бременността. Най-съвременното приложение на генетиката в рамките на бременността е свързано с една иновация – чрез кръвна проба на бременна жена да се постави генетична диагноза на нейното бебе. Възможно е да се прави предимплантационна диагностика. На практика можем да подготвим предварително, със съдействието на клиниките по асистирана репродукция, селекция на ембриони – дизайнерски бебета, и да гарантираме на двойката, че тя няма да роди дете с муковисцидоза или с таласемия, общо взето с тежки и сериозни като медицинско предизвикателство заболявания. Това го практикуваме от доста време и наистина с дизайнерски решения, защото генетиката е доста различна. Това е достъпна технология и дори има някакъв начин на финансиране чрез Фонда за асистирана репродукция“, каза проф. Савов.

Проф. д-р Милчо Минчев от Отделението за трансплантация на хемопоетични стволови клетки в НСБАЛХЗ заяви, че най-простия изход от онкологичните заболявания е да се изгради „нова“ имунна система, която сама да се справи с битката с болестта.

„След 2000 г. чек пойнт инхибиторите се използват в онкохематолията и лечението на солидни тумори. Важно е да проучим генетичната предразположеност на пациента, влиянието на микробиома и заобикалящата среда. И най-вече – да възобновим опитите за индуциране на противотуморен имунитет в тези пациенти, при които той липсва и да включим в арсенала на противотуморната терапия T-CARs“, каза проф. Минчев.

източник: Здраве.нет – българският здравен портал
снимка: pixabay