Искаме бебе Плюс 1

Ще се превърне ли Гърция в меката на инвитро процедурите

Промени в правилата за финансиране на инвитро

Войната в Украйна, започнала едва преди две седмици, вече има своите сериозни последствия. Ако обаче нещата се погледнат отвъд военния конфликт, хилядите невинни жертви, милионите бежанци и икономическите последствия за целия свят, ще могат да се видят очертанията и на един на пръв поглед периферен проблем.

А той донякъде отразява парадокса в съвременния свят – планетата е пренаселена, но в развитите страни все повече са двойките, които не могат да имат деца. Причините са комплексни и имат своите здравни и социални измерения.

Доскоро Украйна се явяваше като решение на този проблем за много от хората с репродуктивни проблеми. Заради благоприятна законодателна рамка страната усвояваше голям дял от световното търсене на инвитро процедури. Примамлива беше и възможността срещу заплащане сурогатни майки да износят чужд ембрион – процедура, нелегална в много други държави. Клиники в страната предлагаха донорски яйцеклетки, а на самотните родители беше разрешено да се възползват от инвитро процедури. От съществено значение беше и фактът, че цените за асистирана репродукция бяха изключително конкуренти.

Войната обаче рязко преобърна живота не само на украинците, но и на всички, взели решение да се възползват от услугите на специализирани украински клиники.

Оставени без възможността да стигнат до Украйна, сега много от тях търсят изход в други държави, предлагащи сходни условия.

И Гърция изглежда е една от тези държави.

Според публикация в авторитетния гръцки ежедневник „Катимерини“ двойки с репродуктивни проблеми, започнали процедури в Украйна, се пренасочват към Гърция. Интересът към страната произтича от факта, че тя има изградена мрежа от услуги за хората с репродуктивни проблеми, сходно с украинското законодателство, предлага всички съвременни методи за борба с безплодието, а цените за процедурите са конкурентни на тези в Украйна, смятат местни специалисти.

Опитите за асистирана репродукция стартират в Гърция през 1986 г. От тогава до момента са направени около 350 хиляди, а родените по този метод деца са 150 хиляди, се посочва в друг обширен репортаж на в. „Катимерини“. Статистиката показва, че успеваемостта на процедурите в гръцките клиники е около 35 на сто като процентът в някои случаи достига до 90 на сто и пряко зависи от възрастта на жената.

Гърция също като много други развити страни не може да избяга от тенденцията за късното майчинство. Статистиката показва, че ако преди 40 години жените в Гърция са раждали на 26 години, то днес те го правят на 34. По-голямата възраст на жените, желаещи деца, се отразява на успеваемостта както при естествено забременяване, така и при асистираната репродукция.

На фона на всички съвременни медицински процедури, които помагат на хората с репродуктивни проблеми да се сдобият с дете, все повече популярност набира и методът за замразяване на яйцеклетки като начин майчинството да бъде отложено до желан от жените момент. Първото дете от замразена яйцеклетка в Гърция е родено през 2016 г., пише в репортаж по темата в. „Та неа“. В момента в страната на година се правят около две хиляди процедури по замразяване на яйцеклетки. Те са достъпни в 45 специализирани центъра, като десет от тях са в университетски или обществени болници. В медиите даже тече кампания с участието на популярни гъркини, решили да замразят яйцеклетки като вид застраховка, че ще имат дете, когато решат или ще могат да го направят дори и ако не открият подходящия мъж. По този показател Гърция също не отстъпва от тенденциите, наблюдавани в световен мащаб.

Страната неизбежно се вписва и в друг световен тренд с пряко отражение върху демографския облик на страната – намаляване на ражданията. Ако преди години многодетните семейства в Гърция въобще не са рядкост, то сега повечето семейства отглеждат по едно, максимум две деца.

Сухата статистика показва, че в периода 1975-1980 г. жена в Гърция средно е раждала 2,23 деца, а през 90-те години съотношението е паднало до 1,23 деца. Според публикувани в „Та неа“ данни в периода между 1980 г. и 1990 г. се бележи най-големия спад на ражданията – с 30 на сто. След този период се регистрира леко покачване на коефициента. Въпреки това обаче демографската картина в момента показва намаляване на процента на жените в детеродна възраст. Този факт в съчетание с високата смъртност и големият дял на възрастно население чертае мрачни прогнози за продължаващо свиване на населението на страната. Предварителните данни от националното преброяване показват, че за десет години гърците са намалели почти с половин милион. И Гърция въобще не е изключение.

Поставена на тази основа, темата за асистираната репродукция придобива все по-голямо значение. Въпросът естествено има освен човешка и доста голяма доза бизнес страна. Секторът предлага високоплатени услуги, но и търсенето на тези услуги също не е малко. Войната в Украйна пренареди установения ред в много сектори на икономиката и скоро вероятно ще стане ясно дали Гърция ще успее да прибере лъвски пай от здравните услуги, подпомагащи раждането на нов живот. БТА автор: Елена Дражева

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.