Плюс 1 Чакаме бебе

Има ли риск от употребата на марихуана по време на бременността?

марихуана канабис

Според мащабно проучване, употребата на марихуана от бременните увеличава риска от аутизъм при децата до 1.5 пъти. Изследването е публикувано в списание Нейчър (Nature) едва дни след като Американската Кардиологична Организация предупреди за негативните последици от употребата на канабис и производни нему продукти.

Основните факти

Изследователи от болницата в Отава и нейни партньорски институти анализирали информация за всяко раждане в Онтарио, Канада, между 2007 и 2012. Това са повече от 500,000 раждания, включени в едно от най-обхватните по рода си проучване.

В 2,200 случая майки са признали употребата на марихуана по време на бременността. Но не са я смесвали с тютюн, алкохол или опиати.

Проучването открило връзка между употребата на марихуана от майката по време на бременността и случаите на аутизъм при децата.

„Честотата на диагностицирането на разстройства от типа на аутизма е била 4.00 на 1,000 човеко-години сред деца изложени на марихуана, в сравнение с 2.42 при такива, които не са били изложени. Така коригираното съотношение на риска е 1.51,“ разкрива проучването.

Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията, минали изследвания свързват употребата на марихуана по време на бременност с ниско тегло на новородените, хиперактивност, проблеми с вниманието и други когнитивни и поведенчески проблеми при децата.

Смята се, че числото на жените употребяващи канабис се увеличава. Според проучване, през 2017 1 от 20 жени в САЩ е употребявала марихуана по време на бременността. Това е двойно повече в сравнение с 2002 и то преди марихуаната да бъде легализирана в много щати.

Важният цитат:

„Това са тревожни констатации. Силно препоръчваме да не се употребява канабис по време на бременност и кърмене,“ казва Д-р Дарин Ел-Шаар, специалист по фетална медицина и клиничен изследовател в Института за проучвания на болницата в Отава, Канада.

В основата на изследването:

Авторите на канадското проучване признават ограниченията му. То не отразява количеството или вида марихуана, което жените са приемали по време на бременност или честотата на употреба. Проучването не доказва категорично, че употребата на марихуана по време на бременност причинява аутизъм, а само че има връзка между тях.

Но заключенията са все така обезпокоителни. Изследване на Националния Здравен Институт от 2013 показва, че рискът от мъртво раждане е 2.3 пъти по-висок при жени, които употребяват марихуана докато са бременни. Миналата година изследване, проведено от същия екип канадски доктори, показа, че рискът от преждевременно раждане е по-висок при жени, които употребяват марихуана. „Не съм изненадан от тези заключения,“ казва Д-р Дарин Ел-Шаар и добавя: „Развитието на мозъка на плода продължава през всички гестационни седмици.“

Допирни точки:

Наскоро журналът на Американската Кардиологична Асоциация Сиркюлейшън (Circulation) публикува изявление, което препоръчва „да не се пуши или употребяват електронни цигари, включително и канабис, заради възможно увреждане на сърцето, белия дроб и кръвоносната система.“ Робърт Пейдж, фармакологът оглавил групата зад изявлението, написа още, че употребата на марихуана „влияе на действието на лекарства, предписани по рецепта“ и още „предизвиква усложнения, които могат да доведат до инфаркти или мозъчен удар.“ Пейдж също добавя, че продукти от канабис, които се приемат през устата или кожата, могат да намалят отрицателните ефекти.