Имаме бебе Плюс 1

Как да не се ядосваме?

ядосана жена

Ядът е нормална човешка емоция. Всички родители се ядосват от време на време, но ако не можете да го контролирате, това може да се отрази негативно на детето ви. Ето няколко прости стратегии, които да следвате, ако установите, че ядът ви излиза извън контрол.

 

Какво причинява яда?

Ядосването идва, когато тялото ви реагира на нещо, което усеща като заплаха. Отделяте адреналин, мускулите ви се стягат, пулсът и кръвното ви налягане се ускоряват, а лицето и ръцете ви се изчервяват. Понякога хората се ядосват много заради начина, по който са родени, химията на мозъка си или заради медицинско състояние.

Често срещаните причини за ядосването включват загуба на търпение, чувство, че не сте оценени, безпокойство за проблеми и спомени за нещо травматично, което ви се е случило в миналото. Хората, които не са били научени как да изразяват и контролират яда си като деца, са по-склонни да имат гневни изблици като възрастни.

Съвсем нормално е родителите на малки деца да се ядосват. Това е време, когато се занимавате с много неща, включително семейство, работа, грижа за къщата и социални дейности. Вие сте заети и уморени, така че може да бъде трудно, когато децата не се държат добре или нещата не вървят по план.

Други често срещани причини за яд у родителите са, когато чувствате, че партньорът ви не помага, когато детето ви се държи лошо или ви се ядоса, или когато сте стресирани за нещо като финанси или взаимоотношения.

 

Как ядът ви влияе на детето ви?

Всички се ядосват – важно е как ще се справите с това. Вие давате добър пример на детето си, ако поемете няколко дълбоки вдишвания и си тръгнете, когато сте ядосани. Но ако изпуснете нервите си много, това може да има сериозни отрицателни последици за вашето дете.

Децата често се обвиняват, когато видят, че възрастните в живота им се ядосват. Това ги прави стресирани и може да повлияе на начина, по който се развиват техните растящи мозъци. Животът в домакинство, в което има много негативни емоции, излага детето ви на риск от психични заболявания по-късно в живота.

Използването на обидни думи към детето ви може да го накара да се почувства безполезно. Това може да го накара да се държи лошо или дори да се разболее физически. Децата реагират на ядосани, стресирани родители, като не могат да се концентрират, трудно им е да играят с други деца, стават тихи и уплашени или груби и агресивни или развиват проблеми със съня.

Никога не трябва да наранявате или наказвате физически детето си, независимо какво е направило или колко сте ядосани. Изследванията показват, че физическото наказване на децата ги излага на риск от бъдещо антисоциално поведение, агресия, ниско самочувствие, проблеми с психичното здраве и негативни взаимоотношения.

Никога не клатете бебе. Силното разклащане, удряне, ритане или хвърляне на бебе може да доведе до смърт, увреждане или сериозно нараняване.

 

Справяне с чувствата

Ядът обикновено идва с други емоции, включително безпокойство, депресия, разочарование, смущение, чувство на неудовлетвореност, нараняване или страх. Разпознаването и справянето с тези емоции ще ви помогне да контролирате яда си.

Задържането на гнева ви може да доведе до експлозия от емоции по-късно. Но да го изразявате по контролиран начин означава, че можете да освободите някои от основните емоции и да започнете да се справяте с това, което наистина ви ядосва.

Опитайте се да забележите негативните си мисли – „Никой никога не ми помага“ или „Защо си толкова палав“. Успокойте се и разберете какво наистина ви кара да се чувствате зле.

 

Стратегии за справяне с емоциите

Най-добрият начин да се справите с яда е да разпознаете признаците, за да можете да предприемете действия, преди да е излязъл извън контрол.

Признаците, че се ядосвате може да включват:

  • ускорен сърдечен ритъм или учестено дишане
  • стискане на челюстта или ръцете
  • изпотяване
  • чувство на превъзбуда
  • напрежение в раменете

Ако забележите тези признаци, поемете дълбоко въздух и се опитайте да забавите дишането си. Излезте от стаята и отидете на тихо място, за да се успокоите. Можете също да отидете на разходка, да вземете топъл душ или да слушате успокояваща музика.

Ако детето ви прави нещо, което ви ядосва, пребройте до 10, преди да реагирате. Опитайте се да намерите положителни, а не отрицателни думи. Уведомете детето си, че поведението му не ви харесва.

Ако все пак си изпуснете нервите с детето си, извинете се след това. Това дава добър пример и позволява на детето ви да разбере, че е добре понякога да се ядосва, стига да се справя добре с това.

След като се успокоите, отделете малко време да помислите какво ви е ядосало и как сте реагирали. Това може да ви помогне да реагирате по-добре следващия път.

 

Кога да потърсим помощ

Ако забележите, че се ядосвате много или имате проблеми с контролирането на гнева си, има налична помощ.

Започнете, като говорите с личния си лекар, който може да ви свърже с психолог или консултант, ако е необходимо. Те могат да ви помогнат да напишете план за справяне с яда си.

Източник: PregnancyBirthBaby