Плюс 1 Чакаме бебе

„Бременна ли съм?” Забавен поглед към първите симптоми на бременността

Бременна ли съм?

Една сутрин се събудих и … вместо бодро да изприпкам до кафе машината, както всеки път през последните 5 години, едва се довлачих до хладилника, за да хапна нещо, защото умирах от глад … в 8 сутринта.

Това е началото на историята за един … всъщност за три положителни теста за бременност , две кутии фолиева киселина и мнооого емоционални възходи и падения.
Както може би се досещате – оказа се, че съм бременна – огромно щастие, с щипка страх от неизвестното, но сега няма да говорим за това.

Искам да ви разкажа за някои странни, дори понякога забавни симптоми, които след раждането обсъдихме с приятелки-майки, на по чашка чай от копър и заключихме, че могат да бъдат причислени към ранните симптоми за това, че един нов живот започва своето начало.

Увеличен апетит

Увеличеният апетит беше особено ярко изразен при мен още от самото начало – постоянно бях гладна, това е и симптомът, който издаде новопридобитото ми положение пред всички приятели. Но това всъщност е само едно доказателство, колко добре природата си знае работата – очевидно съм страдала от недостиг на вещества и организмът ми се е погрижил да има всичко необходимо за бебето.

Кихане и увеличена секреция на носа

Заклевам се, че не бях чувала подобно нещо и бях изключително изненадана, когато се оказа, че и други майки са имали подобни преживявания в началото на бременността. Естествено никоя от нас не бе обърнала внимание на този факт по онова време. Това се обяснява с увеличения приток на кръв към всички органи и системи. Друг „приятен“ бонус, породен от този факт са кървящите венци по време на бременност.

Странни сънища

Трудно е дори да се опишат – понякога бяха приятни, а друг път се будех, обзета от ужас. Тези преживявания могат да започнат още преди да разберем за бременността, като е възможно да продължат до края ѝ… все по-достойни за кинолента. Всъщност се случва на огромна част от бъдещите майки, но малко говорят за това, … защото не само е странно, а понякога дори страшно.

Раздразнителност

Ако сте си с лош характер по принцип – едва ли на някой ще му направи впечатление даден моментен изблик, но ако от кротък и благ човек изведнъж получите порив да се дразните от най-малкото нещо – тестът за бременност може да донесе потенциален отговор на въпроса „Какво се случва с мен?“ Питайте магазинерката, която се опита да ми пробута развален домат.

Домашните любимци започват да се държат странно

Няколко дни преди да разбера, че съм бременна, дивият ни питбул стана необичайно гальовен – мислехме да я водим на лекар, толкова беше нетипично за нея. Само три дни по-късно, Сара, кучето – възприемано повече като голямото ни дете, беше първото, което научи новината … и днес не дава косъм да падне от главата на дъщеря ми.

Долавяне на миризми

Изведнъж обонянието ви е толкова силно, че сякаш можете да победите обучено полицейско куче на интервю за работа? Шансовете за това да сте бременна са огромни. Без значение дали ви харесва или не – увеличената чувствителност към миризми ще бъде неизменен спътник в следващите няколко месеца. Лично аз и до ден днешен успявам да надуша буркан кисели краставички, грижливо прибран в дъното на шкафа.

Ритничетата на бебето

Снимка: pixabay.com

Умора

Признавам си, че понякога преигравах (е, добре де, извинявам се), но като цяло умората, наред с позивите за повръщане, ме превръщаха в тотална развалина. Тези симптоми за щастие изчезнаха към четвъртия месец – достойно заменени от постоянното ходене до тоалетна и най-прекрасното чувство – ритничетата на бебето.

Промени в либидото

Щом говорим за бременност, просто не върви да не споменем и секса. Промените в либидото са характерни за всяка промяна в хормоналния баланс, следователно при бременност е съвсем нормално както да имаме желание за повече близост с партньора, така и изведнъж желанието да се изпари като с магическа пръчка. Във всички случаи, хубавото на секса по време на бременност е … че вече сте бременна. Лошото е, че не ви напуска мисълта дали бебето знае какви ги вършите.

И последно …

Опитвате се да си направите тест за бременност онлайн

Е добре де, … нямах под ръка истински тест, а би било несериозно да пусна тема „Бременна ли съм“ в някой женски форум. Съвсем логично си изглеждаше да питам Google …

А вие какво ще споделите?

 

Снимка на корицата: pixabay.com