Искаме бебе Плюс 1

Между 25 и 35 години жената трябва да провери яйчниковия си резерв

За замразените яйцеклетки, за секса, за сетивата и други

Между 21 и 25 години е периодът, в който една жена би било добре да роди първото си дете, а между 25 и 35 години – да провери яйчниковия си резерв. Това каза за БТА д-р Георги Николов, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология по повод обявяването на началото на съвместната инициатива на Фондация „Искам бебе“ и БТА „Бебе навреме“. Тя цели да повиши информираността за причините двойките да не могат да имат деца и да покаже, че е възможно успешно съвместяване на кариера и отглеждане на дете за младите хора под 35 години.

В качеството си на медицинско лице д-р Николов посочи, че голяма част от жените не подозират какви рискове крие отлагането на забременяването в по-късна възраст, както за тях, така и за плода. „Аз непрекъснато се сблъсквам с хора, които са ужасно разочаровани, че не мога да им гарантирам, че ще забременеят. Има пациентски фактор – когато пациентката дойде на 45 години за инвитро, то не успява“, каза той. По думите му такива случаи в практиката са демотивиращи и за самите лекари.

В тази връзка той посочи, че би било добре преди 35-годишна възраст жената да изследва яйчниковия си резерв, което би й дало картина как да процедира в бъдеще относно планирането на деца. „Вариант е да се замразят яйцеклетки, но за съжаление основният проблем, който съпътства социалното замразяване на яйцеклетки, е това, че жените, имайки вече замразени яйцеклетки, си въобразяват, че имат цялото време на света, за да отлагат“, коментира д-р Николов и заяви, че това съвсем не е така.

Според него „най-големият бич при забременяване не е липсата на яйчников резерв в по-напреднала възраст, а че на една жена на 45 години дори да й извадиш 10-12 яйцеклетки, което не е обичайно за възрастта, пак успеваемостта при инвитро процедура ще е нулева, защото с напредване на възрастта на жената процентът на яйцеклетките, които имат генетични дефекти и то на хромозомно ниво, се увеличава“. По думите на специалиста се стига дотам, че при 45-47-годишните жени на практика 100% от получените ембриони са генетично неправилни, в резултат на което колкото и инвитро процедури да се правят, нищо не се получава.

В България се извършват 12 000 инвитро процедури годишно, което нарежда страната измежду най-добрите в Европа, посочи д-р Николов. Той посочи, че всяка година у нас се появяват в резултат 2000-3000 бебета, за сметка на близо 5000 аборта, провокирани от медицински причини или направени по собствено желание.

По думите на доктора клиниките по асистирана репродукция в България са над 30. В момента около 100 000-120 000 двойки имат репродуктивни проблеми. Съотношението на броя на мъжете и жените с репродуктивен проблем е приблизително равен. При 20-25% от случаите факторът е комбиниран и те са и най-трудните за лечение, каза д-р Николов.

Той засегна и темата за раждането чрез цезарово сечение, което често се прилага при раждане след асистирана репродукция заради по-често срещаните седалищно предлежание на плода и многоплодни бременности на родилките. По думите му въпреки болките, нормалното раждане е по-добър вариант, тъй като смъртността е два пъти по-ниска, а заболеваемостта в пъти по-ниска. БТА