Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Физическите упражнения по време на бременност намаляват риска от диабет тип 2 при децата

Физическите упражнения по време на бременност намаляват риска от диабет тип 2 при децата, установи японско проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

Изследователи от университета Тохоку установиха, че спортуването на бъдещите майки подобрява метаболитното здраве на потомството, дори и когато жената е с наднормено тегло или на диета с високо съдържание на мазнини.

Физическите упражнения, извършвани от бъдещата майка, предизвикват плацентата да отделя ключовия протеин SOD3, намаляващ риска потомството да развие диабет тип 2. Японските специалисти идентифицират целия механизъм на този процес.

Над 30 процента от жените в детеродна възраст в западните и азиатските страни са класифицирани като затлъстели. Очаква се 630 милиона души да живеят с диабет тип 2 до 2045 г. При потомци на майки със затлъстяване или с диабет тип 2 има повишен риск да развият заболяването, дори и ако водят здравословен начин на живот.

„С увеличаването на затлъстяването при майките се образува тревожен цикъл, при който рисковете от диабет се предават от поколение на поколение“, казва доцент Джоджи Кусуяма, който е водещ автор на изследването.

Експертите препоръчват бъдещите майки да спортуват, което ще помогне за обръщане на тревожната тенденция за затлъстяване и диабет тип 2.

Доцент Кусуяма очаква, че предимствата на протеина SOD3 няма да се ограничават само до метаболизма. „Възможно е да има по-широки ползи от него и върху други органи на бебето“, казва той. Специалистът уточнява, че се правят още изследвания.

Данните от проучването са публикувано в специализираното издание „Дайъбитис“. БТА – Теодора Славянова