Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Ползи за здравето от бременността и майчинството (част 1)

Любопитни факти за бременността (част 1)

Има много ползи от това да имате деца, освен най-очевидните. Но знаете ли, че някои от промените, които идват с раждането, всъщност са полезни за тялото, мозъка и дори за сексуалния ви живот?

Да имате бебе е невероятно преживяване, но кой да знае, че може да е полезно и за здравето ви? Разбира се, ще спите (много) по-малко и правилното хранене и поддържането на форма може да бъде трудно, но ползите за здравето от бременността и майчинството могат да компенсират тези временни предизвикателства (които така или иначе ще се облекчат, когато детето ви порасне) .

Едно от най-големите предимства: възможност наистина да се съсредоточите върху собственото си благополучие. След като очаквате, пренаталните прегледи позволяват на вашия лекар да следи отблизо тялото ви, за да се увери, че е възможно най-здраво.

След като бебето ви се появи, следродилните прегледи са чудесен момент да се съсредоточите върху здравето си занапред, особено след като толкова много неща са се променили толкова бързо. И накрая, планирането на годишни срещи с вашия доктор може да ви помогне да останете във върхова форма и да се възползвате от многото физически предимства на това да имате деца.

 

По-лек цикъл

Добри новини за жените с лоши спазми: Раждането на бебета може да ви донесе известно облекчение в дългосрочен план. Много жени установяват, че техните менструални спазми са много по-малко болезнени – или дори несъществуващи след раждането на първото им бебе.

Лекарите не са сигурни защо, но жените, които имат вагинално раждане, съобщават за по-голямо облекчение от тези, които имат цезарово сечение, фактор, който сочи разтягането на матката по време на раждането като възможен механизъм за тази полза от бременността. Ако спазмите ви са тежки и не се подобряват след раждането на вашето бебе, говорете с вашия лекар. Той може да поиска да ви изследва за основен проблем като тазово-възпалителна болест или ендометриоза.

 

По-малък риск от рак на гърдата

Ползите за здравето от бременността се простират и до кърменето, тъй като проучванията показват, че и то би могло да доведе до намаляване на риска от рак на гърдата при жената. Има две причини защо: Първо, спирането на цикъла по време  на бременност означава ограничаване на излагането на естроген и прогестерон. Тези хормони, които се произвеждат от вашите яйчници, стимулират клетъчния растеж и могат да увеличат риска от рак на гърдата при жената.

Второ, промените, на които се подлагат клетките на гърдата по време на бременност и кърмене, могат да ги направят по-устойчиви на трансформиране в ракови клетки. Защитната полза от бременността намалява до момента, в който навършите 30, поради което по-възрастните майки се призовават да кърмят възможно най-дълго, за да могат да се възползват от защитата срещу рак на гърдата, която осигурява кърменето.

 

По-добър секс

Хормоните на бременността са отговорни за някои доста неприятни симптоми, включително подуване на корема, киселини, странни кожни обриви и излишно окосмяване по лицето. Но има един страничен ефект, който трябва да ви накара да се усмихнете: тестостеронът и естрогенът, половите хормони, произвеждани от вашето бъдещо бебе, и прогестеронът, който тялото ви повишава по време на бременност, могат да повишат вашето сексуално влечение.

По време на първия и втория триместър целият този допълнителен кръвен поток достига тазовата област, което я прави по-чувствителна – което може да ви улесни при достигането на оргазъм.

 

Източник: What to expect